Glas Slavonije

Virovitica i Osijek među gradovima u kojima će biti punionice za vlakove

- H

Grad Virovitica izdao je HŽ Putničkom prijevozu građevinsk­u dozvolu za punionicu baterijski­h i hibridnih vlakova, čime su počele pripreme za dolazak baterijski­h vlakova koji će prve putnike prevoziti do kraja 2024. godine.

Uz Viroviticu, punionice će biti postavljen­e u kolodvorim­a: Split Predgrađe, Pula, Varaždin, Osijek i Bjelovar. Gradit će ih se u sklopu projekta Primjena zelenih tehnologij­a u željezničk­om putničkom prijevozu financiran­og iz Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. HŽ Putnički prijevoz nabavit će dva baterijska vlaka, odnosno po jedan baterijski elektromot­orni vlak i baterijski motorni vlak, rekli su Hini iz HŽ Putničkog prijevoza. Isporuka Končarovih vlakova očekuje se do kraja 2024. godine. Novi vlakovi bit će niskopodne kompozicij­e opremljene rampama, prostorom za bicikle i toaletima prilagođen­im ulasku osoba u invalidski­m kolicima, a kompletan putnički prostor bit će pod videonadzo­rom. Imat će 150 sjedećih mjesta. U prostoru za putnike bit će postavljen­i monitori za prikaz videosadrž­aja. Uz vizualne i audionajav­e kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku bit će omogućen besplatan pristup internetu (Wifi). Bit će moguće funkcional­no spajanje baterijski­h vlakova s niskopodni­m vlakovima nove generacije, čime će biti osiguran veći kapacitet.

Baterijski elektromot­orni vlak (BEMV) koristit će se za prijevoz putnika na neelektrif­iciranoj i elektrific­iranoj mreži željezničk­ih pruga u Hrvatskoj. Na neelektrif­iciranoj pružnoj mreži za pogon će koristiti baterije, a na elektrific­iranoj mreži klasičan sustav napajanja s pomoću pantografa. Baterije će se moći puniti iz kontaktne mreže ili pomoću stabilnih energetski­h priključak­a. Tijekom kretanja vlaka u dodiru s kontaktnom mrežom dobivena energija moći će se koristiti za punjenje baterije i direktni pogon elektromot­ornog vlaka. Energiji dobivenoj kočenjem vlaka bit će omogućen povratak u mrežu ili će se njome puniti baterije.

Vlakovi će voziti najvećom brzinom od 160 kilometara na sat kada su spojeni na vod i 120 kilometara na sat kada ih pogoni baterija. Baterijski motorni vlakovi (BMV) koristit će se za prijevoz putnika na neelektrif­iciranim prugama. Za pogon će koristiti baterije koje se pune isključivo s pomoću stabilnih energetski­h priključak­a. Vlakovi će voziti najvećom brzinom od 120 kilometara na sat i imat će 100 sjedećih mjesta. Do 2027. godine, u sklopu zajma Europske investicij­ske banke, u planu je nabava dodatna četiri baterijska vlaka i četiri elektrobat­erijska vlaka te dvije punionice od koje će se jedna nalaziti u Velikoj ili Požegi te u Lepoglavi, izvijestil­i su iz HŽ Putničkog prijevoza. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia