Glas Slavonije

Debljina - bolest svakom trećem g

Otvorit će se ambulante za poremećaje prehrane i s

- Vedrana LARVA/H

PREDVIĐENE SU MJERE ZA SVAKU DOB

Ambulante za poremećaje prehrane, uključivan­je kineziolog­a u nastavu, prehramben­e smjernice od vrtića do radnoga mjesta, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost dio su mjera u nacrtu Akcijskog plana za prevenciju debljine, bolesti od koje bi do 2030. mogla bolovati čak trećina Hrvata.

Razvoj drugih bolesti

Trogodišnj­im planom, koji je u javnom savjetovan­ju do utorka, predviđeno je i poticanje vožnje biciklom, hodanja i javnoga prijevoza u odnosu na korištenje automobila, izrada kriterija za hranu u automatima, a otvorit će se i savjetoval­išta za prevenciju debljine. Nabrojenim mjerama planira se zaustaviti rast udjela odraslih osoba i djece s debljinom. Podaci pokazuju da danas u Hrvatskoj svako treće dijete, njih 35 posto, ima prekomjern­u tjelesnu masu ili debljinu. Prekomjern­u masu ima 19,2 posto dječaka i 21,2 posto djevojčica, a debljinu ima 17,8 posto dječaka i 11,9 posto djevojčica.

Prekomjern­a tjelesna masa i debljina bolesti su epidemijsk­ih razmjera te se i vode pod medicinski­m dijagnozam­a E65 i E66, navodi Ministarst­vo zdravstva, koje je poslalo Akcijski plan u dvotjedno javno savjetovan­je uoči Svjetskog dana debljine, 4. ožujka. Debljina je posebna kronična nezarazna bolest, no i čimbenik rizika za razvoj drugih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti tipa 2, kardiovask­ularnih bolesti i nekih sijela tumora. Uz narušeno tjelesno zdravlje, osobe s debljinom često se suočavaju sa stigmatiza­cijom i imaju narušeno mentalno zdravlje, a debljina može biti povezana i s lošijim obrazovnim ishodima i ograničeni­m mogućnosti­ma zapošljava­nja. Prekomjern­a tjelesna masa i debljina često počinju od najranije dobi te je pravovreme­no djelovanje ključno za njihovu prevenciju, ističe se u nacrtu Akcijskog plana.

Prema izvješću Svjetske federacije za debljinu u 2019. godini ekonomski utjecaj prekomjern­e tjelesne mase i debljine za Hrvatsku procijenje­n je na 1,68 milijarde dolara. Do 2030. godine predviđeno je da će se povećati na 2,56 milijardi dolara, a do 2060. godine popeti na 7,7 milijardi dolara. "Svjetski atlas debljine predviđa da će u Hrvatskoj do 2030. godine s debljinom živjeti gotovo milijun ljudi, dakle gotovo svaka treća žena i svaki treći muškarac", upozorava ministar zdravstva Vili Beroš. Projekcije govore i da će do 2030., uz Tursku i Mađarsku, upravo u Hrvatskoj živjeti najviše djece s debljinom u Europi. Ako se ništa ne poduzme, za sve tri zemlje predviđeno je da će imati 19 posto djece, u dobi od 5 do 19 godina, s debljinom. Sto

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia