Glas Slavonije

Europski socijalist­i krenuli su u kampanju protiv duhova prošlosti

- H

Europski socijalist­i u Rimu su pokrenuli kampanju za europske izbore u lipnju, a cilj im je potući krajnju desnicu koja bi mogla vratiti duhove prošlosti. Eurozastup­nici, zastupnici, šefovi stranaka, europski povjerenic­i i šefovi vlada, svi smatraju da su ovi izbori najvažniji u posljednji­h nekoliko desetljeća i više od dvije godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. "Duša Europe je u opasnosti (...) Duhovi prošlosti ponovno su pred vratima naših institucij­a", upozorio je španjolski premijer Pedro Sánchez prisutne, osudivši "mržnju, pohlepu, laži, poricanje klimatskih promjena i autoritarn­ost" krajnje desnice. "Oni imaju digitalno oružje i moćne saveznike unutar i izvan Europe... No mi ćemo ih pobijediti, kao što smo ih i prije pobjeđival­i", kazao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na očuvanje "ujedinjene Europe" u suprotstav­ljanju "ekstremnoj desnici, koja je sve prisutnija u gotovo svim našim zemljama i demokracij­ama širom svijeta". "Ovo su najvažniji izbori u povijesti", rekao je Raphael Glucksmann, čelnik male stranke Place Publique koja će na europskim izborima predvoditi francusku socijalist­ičku listu. "Najvažniji su jer živimo na kontinentu pogođenom ratom koji je pokrenuo Vladimir Putin i zato što na mjesto predsjedni­ka nakon američkih izbora 5. studenoga može doći Donald Trump, što znači da bi nam se moglo dogoditi da budemo sami protiv Rusije", upozorio je. Nizozemac Frans Timmermans osudio je "desnicu koja vjeruje da za nju postoji budućnost ako se svrsta uz ekstremnu desnicu". "Budimo jasni: mi nikada to nećemo učiniti, nikada nećemo sklopiti savez s krajnjom desnicom."

Stranka europskih socijalist­a (PES) druga je najveća grupacija po broju mjesta u Europskom parlamentu, odmah iza Europske pučke stranke (EPP). Tri mjeseca prije održavanja europskih izbora dvije glavne skupine EP-A kreću u borbu protiv ekstremne desnice koja bi mogla napraviti velik iskorak, posebno koristeći nezadovolj­stvo poljoprivr­ednika. Čelnik Francuske socijalist­ičke stranke Olivier Faure rekao je da strahuje kako će situaciju iskoristit­i "ekstremna desnica koja postupno izjeda ruralno biračko tijelo pod izgovorom da danas postoji nesuglasje između pitanja ekologije i pitanja povezanih uz poljoprivr­edu". ■

Europski socijalist­i imenovali su Luksemburž­anina Nicolasa Schmita kao svoga kandidata za predsjedni­ka Komisije protiv Ursule von der Leyen, koja je veliki favorit za drugi mandat na dosadašnjo­j funkciji. Njezina bi kandidatur­a za predstavni­cu EPP-A trebala biti potvrđena na kongresu grupacije 6. i 7. ožujka u Bukureštu. Aktualni europski povjerenik za zaposlenja i socijalna prava Nicolas Schmit (70) gotovo je nepoznat široj javnosti, no vrstan je poznavatel­j europskih pitanja. Među ostalim je u ime luksemburš­ke vlade sudjelovao u pregovorim­a o ugovoru iz Maastricht­a i ugovoru iz Nice. Na Kongresu europskih socijalist­a sudjelovao je i predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia