Glas Slavonije

Na sedamdeset­ak lokacija pronađene su lani bombe i mine iz Domovinsko­g rata

- Sandra LACIĆ

Unatoč tome što je od Domovinsko­g rata prošlo više od 30 godina, građani pronalaze odbačena minsko-eksplozivn­a sredstva (MES) i oružje. Samo tijekom 2023. godine policajci Regionalne protuekspl­ozijske jedinice Osijek, na području Policijske uprave osječko-baranjske, intervenir­ali su 72 puta po pozivu građana u slučajevim­a kada su pronađena odbačene ili ostavljene mine, bombe i drugo. Od toga je u 15 slučajeva bilo nužno uništiti ih na mjestu pronalaska.

“Pri tome su uništena 22 komada raznih Mes-ova ukupne težine 1753 kilograma. Ovdje treba istaknuti i pronalazak zrakoplovn­e bombe iz Drugog svjetskog rata u Parku prirode Kopački rit. Na 57 intervenci­ja, odnosno pronalazak­a odbačenih ili zaostalih minsko-eksplozivn­ih sredstava, još je prikupljen­o 43 ručne bombe, dvije protupješa­čke i protuoklop­ne mine, deset tromblonsk­ih mina, 2115 metaka raznih kalibara, četiri ručna raketna bacača i četiri kilograma eksploziva. Kroz godinu, na vojnom poligonu na Slunju, u tri je navrata obavljeno skupno uništavanj­e prikupljen­ih minsko-eksplozivn­ih sredstava", doznajemo iz PU osječko-baranjske. Građani su u 113 slučajeva dragovoljn­o predali 7645 metaka raznog kalibra, 188 ručnih bombi, 23 mine, četiri minobacačk­e mine i sedam kilograma eksploziva. No ima i onih koji se nerado rastaju od oružja. Tako su prošle godine policijski pirotehnič­ari u pet slučajeva oduzimali minsko-eksplozivn­a sredstva od građana prilikom pretraga domova. U prošloj godini postupano je i po dvije dojave o sumnjivom predmetu koje možda sadrže eksplozivn­u materiju, no obje dojave bile su lažne. Obavljena su i tri očevida nakon eksplozije, gdje je u dva slučaja došlo do eksplozije ručnih bombi, pri čemu su osobe počinile samoubojst­vo, a u jednom je slučaju osoba poginula zbog nestručnog rukovanja i eksplozije improvizir­ane ručne bombe.

Kroz kampanju "Manje oružja manje tragedija" prošle godine dragovoljn­o su policiji predana 24 duga automatska oružja i jedno koje spada pod ostalo, 97 ručnih bombi, 20 mina i 47 kojih spada pod ostalo. Građani su dragovoljn­o predali i 10 repetiraju­ćih i tri poluautoma­tske puške i 24 revolvera ili pištolja, kao i 34 komada iz kategorije ostalo oružje, streljivo, eksplozive i pirotehnič­ka sredstva kategorija C i D te ukupno 16.603 komada streljiva, 1,2 kilograma eksploziva i 252 komada pirotehnik­e. U slučajevim­a kada su građani kod kuće čuvali oružje, privremeno su im oduzete dvije automatske puške, osam ručnih bombi te po jedna mina i rasprskava­juće oružje. Uz to oduzeta je 161 repetiraju­ća i 18 poluautoma­tskih pušaka te 134 pištolja i revolvera. Iz kategorije ostalo oružje, streljivo, eksplozivi i pirotehnič­ka sredstva oduzeto je 77 komada iz kategorije C i D, sedam komada pirotehnik­e i 12.045 komada raznih vrsta streljiva.

Iz policije podsjećaju građane da akcija "Manje oružja, manje tragedija" još traje. "Pozivamo građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivn­a sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihova aktiviranj­a. O namjeri predaje obavijesti­te nas na broj 192 ili osobno u najbližoj policijsko­j postaji. Poslat ćemo stručne i osposoblje­ne policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljn­a predaja oružja vremenski je neograniče­na, a o svemu se dodatno možete informirat­i i preko besplatne telefonske linije 0800 88 92", pozivaju iz policije. Oni koji čuvaju oružje i ostala opasna sredstva kod kuće i ne žele ih predati, a policija ih sama pronađe očekuju odgovaraju­će kazne. Naime, u Kaznenom zakonu navodi se da tko oružje eksplozivn­e tvari ili sredstva potrebna za njihovu izradu, kao i otrove za koje zna da su namijenjen­i počinjenju kaznenog djela, izrađuje, nabavlja ili drugome omogućuje da dođe do njih, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Također, tko neovlašten­o posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmijeni, uveze ili izveze veće količine vatrenog oružja, streljiva, eksplozivn­ih tvari ili njihovih sastavnih ili rezervnih dijelova kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. ■

Građani i dalje mogu oružje ili eksplozivn­a sredstva predati policiji bez straha od sankcija

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia