Glas Slavonije

Sadržaj našeg novčanika prebacit ćemo u mobitele

Plan je da digitalni identitet štedi vrijeme i novac te modernizir­a upravu

- HINA

EU razvija digitalni novčanik, kojim će Europljani obavljati sve poslove za koje su do sada bili potrebni "papirnati" dokumenti, a odobrenje koje je taj projekt dobio u Europskom parlamentu prvi je korak u razvoju digitalnog identiteta europskih građana, tumači hrvatska eurozastup­nica Romana Jerković.

Digitalni identitet

Jerković je pripremila izvješće koje su zastupnici usvojili na plenarnoj sjednici u Strasbourg­u i u ime Parlamenta vodila pregovore s državama članicama o pravilima za razvoj takve aplikacije. Sdp-ova eurozastup­nica tumači kako će novi europski digitalni novčanik omogućiti građanima i poduzećima da se digitalno identifici­raju kao što su to do sada činili osobnim i zdravstven­im iskaznicam­a, putovnicam­a, vozačkim dozvolama, ali i obavljaju online kupnju kao što sada čine preko svojih računa na Googleu ili Appleu. "Smisao je bio da ponudimo građanima nešto što je sigurno za korištenje u virtualnom svijetu", tumači Jerković.

“Digitalni novčanici nisu apsolutna novost jer ih imaju Apple i Google. I danas se koriste za pohraniti 'boarding pass' i bankovnu karticu za beskontakt­no plaćanje", rekla je Jerković u razgovoru za Hinu. "Francuzi su prije deset dana pokazali prototip svog digitalnog novčanika u koji su stavili elektronsk­u iskaznicu, osobnu i elektronsk­u vozačku dozvolu i nazvali su to francuski identitet. Znači, osoba koju je policija u prometu zaustavila radi kontrole mobitelom pokazuje svoju vozačku ili prometnu dozvolu", tumači Jerković i dodaje da će se na isti način novčanik moći koristiti i za identifika­ciju prilikom ukrcaja u zrakoplov ili kod liječnički­h pregleda. "Sadržaj našeg novčanika prebacit ćemo u naše mobitele. Plus medicinski karton, plus elektronsk­i recepti, porezne kartice, sveučilišn­a diploma, rodni list, domovnica..."

Komisija je u lipnju 2021. predložila europski okvir za digitalni identitet, koji će biti dostupan svim državljani­ma EU-A i europskim poduzećima. Građani će, prema tom prijedlogu, preko napredne aplikacije, tzv. digitalnog novčanika, moći dokazati svoj identitet i podijeliti elektronič­ke dokumente jednim klikom na ekranu telefona. "Vidim puno pozitivnih stvari, modernizac­iju javne uprave, sigurniji alat nego što ga imamo sada, uštedu našeg vremena i novca. Mislim da će se to u konačnici pokazati kao fantastičn­a stvar koju će mladi ljudi posebno prigrliti vrlo brzo. I vjerujem da će se s vremenom razvijati, poboljšava­ti, da će mu se dodavati sve više i više mogućnosti za što bismo to mogli koristiti", smatra Jerković.

Zaštita privatnost­i

Europski novčanici digitalnog identiteta trebali bi imati najsuvreme­nije sigurnosne funkcije, kao što su mehanizmi za šifriranje i pohranjiva­nje podataka na način koji je dostupan samo korisniku i koji može dešifrirat­i samo korisnik i uspostavit­i enkriptira­nu razmjenu s pouzdanim stranama i drugim europskim novčanicim­a za digitalni identitet, navodi Europski parlament u obrazložen­ju dokumenta koji je pripremila hrvatska zastupnica. Jerković ističe kako je Parlament posebno insistirao na sigurnosti sustava i zaštiti osobnih podataka. Takav projekt kod nekih "izaziva veliku skepsu", priznaje, ali napominje kako je jedan od ciljeva Euova projekta upravo pružiti veću sigurnost i bolju zaštitu podataka nego što građani sada imaju dok koriste usluge i aplikacije velikih internetsk­ih kompanija. “Mimo naše volje koriste se podaci koji se monetizira­ju. Prate se naše online aktivnosti, koriste se naši podaci koji se prodaju da bi neke kompanije ciljano oglašavale. S obzirom, re

U ovom trenutku novčanik još nije u praksi razrađen. “Ovo je prvi korak u kojem se pokreće razvoj takvog sustava. I ovo je nekakvo odobrenje koje dolazi iz Europskog parlamenta da EU razvije taj sustav”, kaže Romana Jerković. Europski parlament i Vijeće EU-A postavili su smjernice razvoja i pravila korištenja, a EU je razvoj aplikacije povjerio četirima konzorciji­ma koji će ga svaki razvijati u različitim dijelovima. Prototipov­i se očekuju 2025. godine. cimo, na moj spol ili dob, dobit ću reklame za kreme, informacij­e o kuhanju itd. Današnje funkcionir­anje u tom virtualnom svijetu zapravo je vrlo nesigurno i te velike platforme na našim podacima zarađuju. Ideja je europskog digitalnog novčanika stvoriti alternativ­u toj predatorsk­oj praksi", kaže Jerković. Velike internetsk­e platforme morat će prihvatiti upotrebu europskog novčanika za digitalni identitet ako korisnik to zatraži.

Jerković ističe kako je zaštita privatnost­i ugrađena u temelje koncepta. "Tko izda digitalni novčanik, neće imati pravo uzeti iz tog novčanika nečije podatke za bilo koju svrhu, bez pristanka vlasnika digitalnog novčanika." Napominje da će uporaba tog digitalnog identiteta "biti na dobrovoljn­oj bazi i besplatna, a svi koji budu željeli, i dalje će moći koristiti fizičke, 'papirnate' dokumente".

“Ne vidim situaciju u kojoj bi neka državna agencija ili institucij­a mogla svojevoljn­o ući u moj digitalni novčanik. To mora biti apsolutno zabranjeno, to poništava smisao. Mi smo s naše strane kao zakonodavc­a poduzeli, čini mi se, sve mjere koje smo mogli da se građani zaštite, da u rukama imaju siguran alat", uvjerena je Jerković. ■

 ?? ??
 ?? ?? Romana Jerković
Romana Jerković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia