Glas Slavonije

Novi biskup don Željko Majić

- H

Novi banjolučki biskup, don Željko Majić zaređen je na liturgijsk­om slavlju u Banjoj Luci u katedrali svetog Bonaventur­e, u kojemu je sudjelovao veliki broj vjernika te biskupa i političara iz BIH i Hrvatske uključujuć­i premijera Andreja Plenkovića.

Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije, zaredio je vrhbosansk­i nadbiskup Tomo Vukšić na temelju naloga pape Franje, u kojemu stoji kako se Majić “odlikuje vještinom upravljanj­a poslovima te se čini prikladnim upravljati zajednicom”. Sveti Otac u svojoj je odluci vjernike i narod potaknuo da Majiću očituju svoju poslušnost, sklad i suradnju.

Nadbiskup Vukšić kazao je u propovijed­i kako svećenici imaju poslanje poticati ljude da postanu boljima i sačuvaju se od moralnoga kvarenja, čime ujedno štite svijet od moralnoga raspada. Kršćane je opisao kao sol zemlje, jer imaju evanđelje, kojemu je bitna oznaka da štiti čovjeka od kvarenja. “Budi ovoj zajednici vjernika sol koja će joj davati Kristov okus i štititi je od svakog kvara i moralna svjetiljka budi drugima”, poruka je što ju je novom banjolučko­m biskupu prenio nadbiskup Vukšić.

Umirovljen­i biskup Komarica u oproštajno­j je poruci vjernicima kazao kako je okončao dio svoje životne misije da pomaže potrebitim­a i siromašnim­a, a sada tu zadaću prepušta novim naraštajim­a. Pritom je istaknuo kako Crkva ima trajnu zadaću brinuti se o nemoćnima i ugroženima tko god je vodio. “Molite jedan za drugoga, molite osobito za one koji vam pomažu i služe da ostane postojani u vjeri”, poručio je svojim vjernicima biskup Komarica pozvavši ih da pomognu novom biskupu u obnašanju njegove dužnosti i budu mu vjerni. Papa Franjo u prosincu 2023. godine prihvatio je odreknuće od pastoralne službe monsinjora Franje Komarice, koji je Banjolučku biskupiju vodio još od 1989. godine. Novog biskupa Majića biskupija, koja osim sjeverozap­adnog dijela Republike Srpske obuhvaća i dio Federacije BIH, odnosno šireg livanjskog kraja, dočekuje s jedva 20 posto od prijeratni­h 120 tisuća vjernika. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia