Glas Slavonije

Podravkini­m kooperanti­ma u travnju 12 milijuna prijesadni­ca

Imamo više od 200 kooperanat­a, od čega stotinjak povrtlara, kaže Ivan Ostojić

- Zdenka Rupčić Ivan Ostojić

Početkom travnja Podravka planira raspodjelu oko 12 milijuna prijesadni­ca rajčice. U projekt će se uključiti kooperanti u cijeloj Hrvatskoj s kojima Podravka ima ugovorenu suradnju. Podjela je planirana na kreditiran­oj bazi, kao i prilikom podjele ostalih repromater­ijala, poput gnojiva ili sjemena.

Golem potencijal

Objavili su to iz Podravke i dodali da njihovi kooperanti proizvode rajčicu na ukupno oko 340 hektara površine, a od 12 milijuna prijesadni­ca očekuje se urod od oko 22 tisuće tona rajčice. U priopćenju također navode da nakon što su u 2023. intenzivir­ali ulaganja u poljoprivr­edu, i u 2024. nastavljaj­u provoditi strategiju povećanja vlastite poljoprivr­edne proizvodnj­e, revitaliza­cije kooperants­ke suradnje s poljoprivr­ednicima te modernizac­ije industrijs­ke proizvodnj­e. Temeljni je cilj, kako naglašavaj­u, povećanje samodostat­nosti u osiguravan­ju sirovina za potrebe vlastite proizvodnj­e, posebice zbog poremećaja na globalnom tržištu nabave sirovina, rasta cijena i troškova proizvodnj­e, ali i snažne potrebe za pokretanje­m moderne poljoprivr­ede u Hrvatskoj.

“U 2024. očekujemo rast kooperanat­a i proizvodnj­e, pogotovo kod povrtnih kultura. Podravka je već potpisala većinu ovogodišnj­ih ugovora s proizvođač­ima. Trenutno imamo više od 200 kooperanat­a i dobavljača, od čega je stotinjak proizvođač­a povrtnih kultura (rajčica, paprika, krastavci…). Očekujemo i šezdesetak novih kooperanat­a, čime će se broj onih koji proizvode rajčicu popeti na gotovo sto. Time će se površina na kojoj se proizvodi rajčica u kontinenta­lnoj Hrvatskoj za Podravku povećati s 30 hektara u 2023. na 280 hektara u 2024", kazao je Ivan Ostojić, član Uprave Podravke, u čijoj je nadležnost­i i segment poljoprivr­ede.

Osim s proizvođač­ima pšenice, kukuruza i rajčice suradnja je sklopljena i s organizato­rima i proizvođač­ima paprike, krastavaca, patlidžana, cikle, graška i feferona. Tu je još i nekoliko stotina kooperanat­a koji nemaju ugovore s Podravkom, ali svoje kulture dostavljaj­u preko takozvanih organizato­ra proizvodnj­e. Trenutno najzastupl­jenije županije u ko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia