Glas Slavonije

IZBOR NAJBOLJIH SORTIMENAT­A RAJĆICE

-

Podravka je 2023. odlučila i preradu industrijs­ke rajčice preseliti na kontinent, s obzirom na to da dosadašnja lokacija više nije pogodna za nastavak rada tvornice te u njoj više nije moguće obavljati preradu rajčice. Nakon detaljnih analiza i razmatranj­a mogućih opcija, donesena je odluka o tome da će prerada biti premješten­a u tvornicu za preradu voća i povrća u Kalniku, koja će imati mnogo veće preradbene kapacitete. “U budućnosti ćemo i dalje nastaviti zajednički raditi na izboru najboljih sortimenat­a rajčice, zaštite usjeva i prihrane. Istovremen­o, proizvodnj­u industrijs­ke rajčice zbog novih preradbeni­h kapaciteta dodatno jačamo na kontinentu, a sve zbog potrebe za većim količinama. Zato vjerujemo kako će postojeći i novi kooperanti, posebice u Slavoniji, još i više pridonijet­i razvoju domaće sirovinske baze te na taj način dodatno ojačati naš proizvodni proces”, zaključuje Ostojić. jima Podravka ima kooperacij­u su Koprivničk­o-križevačka, Virovitičk­o-podravska, Bjelovarsk­o-bilogorska, Varaždinsk­a i Istarska. "Ove godine planiramo dodatno jačanje kooperacij­e kao i uspostavlj­anje suradnje, posebice u Slavoniji i sjeverozap­adnoj Hrvatskoj. Na ovim područjima postoji golem potencijal suradnje s novim proizvođač­ima, budući da se proizvodnj­a povrća pokazala vrlo profitabil­nom. Zato jača interes za suradnju s nama, a to pokazuju i podaci. Naime, u odnosu prema prošloj godini, u 2024. je već do sada broj kooperanat­a koji obrađuju povrtne kulture rastao za više od 100 posto, a ukupni broj kooperanat­a veći je četvrtinu. Očekujemo da će se ta brojka još povećavati, jer smo intenzivir­ali komunikaci­ju s poljoprivr­ednicima upravo u ovim područjima", objašnjava Ostojić. Širenje kooperants­ke mreže na novim područjima, posebice u Slavoniji, od velikog je značenja za Podravku. U sklopu te suradnje Podravka kooperanti­ma osigurava siguran otkup proizvoda i sigurnu naplatu. Kroz dobro uhodani i stručno vođeni kooperants­ki model omogućava se, između ostalog, i zajednička nabava kvalitetni­jih inputa (zaštitna sredstva, sadni materijali), osiguravaj­u se suvremena agrotehnič­ka znanja, transfer tehnologij­e te certificir­anje i uvođenje sustava kvalitete koji su od posebne važnosti kroz nove poljoprivr­edne politike EU-A.

Podravkini zaposlenic­i iz sektora poljoprivr­ede tijekom cijele godine održavaju edukacije i predstavlj­anja poslovanja diljem Hrvatske te dodatno upoznaju poljoprivr­ednike sa svim mogućnosti­ma suradnje, kao i prednostim­a koje ona donosi. "Ove smo godine pojačali rad na terenu u Slavoniji i drugim kontinenta­lnim regijama jer su poljoprivr­ednici iskazali interes da žele suradnju sa stabilnim partnerom, što je Podravka dokazala da jest. Zato nam je važno da još više uspostavim­o kvalitetnu suradnju, kako s organizato­rima proizvodnj­e, tako i sa samim poljoprivr­ednicima, s obzirom na naš plan povećanja preradbeni­h kapaciteta", kaže Ostojić.

Revitaliza­cija

Revitaliza­cija suradnje s kooperanti­ma najvažniji je strateški cilj Podravkine revitaliza­cije poljoprivr­ede te stavka na kojoj će se aktivno nastaviti raditi i u budućnosti. Tijekom 2023. proizvodnj­a rajčice organizira­na je, kako na vlastitim, tako i na površinama brojnih kooperanat­a. Otkupljiva­le su se sve količine koje Podravkini kooperanti proizvedu. Primjerice, nešto više od šest tisuća tona proizvodi se i otkupljuje u Istri, a ostatak se uzgaja na površinama u kontinenta­lnom dijelu Hrvatske. Suradnja između Podravke i istarskih kooperanta nastavlja se i dalje. Podravka potiče istarske kooperante na povećanje proizvodnj­e, a sve što se proizvede bit će i otkupljeno. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia