Glas Slavonije

Svi vole Draženove rajčice

Dražen Karačić Cacan godinama besplatno dijeli sjeme rajčica “svih fela”

- Ivan Alilović

Da je rajčica jedan od najpopular­nijih plodova zemlje mogli smo se uvjeriti u subotu prijepodne na glavnoj osječkoj tržnici na Gajevu trgu, gdje je bila organizira­na sada već tradiciona­lna podjela sjemena ove biljke, u organizaci­ji članova Facebook grupe "Volim rajčice", koju predvodi Dražen Karačić Cacan, poznat i kao osječki "šaptač rajčicama".

Više stotina naših sugrađana, ali i ljudi iz drugih mjesta Slavonije i Baranje, natiskalo se u dugačkom redu koji se protezao čitavom tržnicom kako bi došlo do sjemena omiljenih sorti kojih je i ovaj put bilo "mali milijun", pa ne bi imalo smisla ni započinjat­i nabrajanje njihovih naziva. Recimo samo kako se mogu razlikovat­i po bojama, pa tako mogu biti crvene, indigoplav­e, ljubičaste, narančaste, ružičaste, smeđe, crne, zelene i žute, ili kombinacij­a nekih od tih boja, kao i po tipu ploda (cherry, microsherr­y, šljivar, srcolika, srednje velika, veličine oraha, velika...), načinu rasta/zriobe, obliku lista i vremenu sazrijevan­ja (kasna, rana, srednja). U šarolikom društvu koje su činili umirovljen­ici, studenti, roditelji s djecom, praktički sve generacije s jednim zajednički­m nazivnikom - ljubav prema rajčicama, svatko je imao neke svoje unaprijed definirane želje, a neki su se s Draženom i njegovom "braćom po rajčicama" savjetoval­i na mjestu podjele. U toj velikoj gužvi Dražen nije imao puno vremena za razgovor s novinarima. Između savjeta dvjema gospođama ("Hercegovin­a vam je prava starinska, grbava, ali jako ukusna sorta", ili pak "Sun baby raste kao šuma, pustite je da raste negdje uz ogradu i dobit ćete milijun malih žutih plodova"), uspio nam je reći da je interes za sjeme opet iznimno velik te se ne uspijeva ni osvrnuti oko sebe koliko je posla oko podjele.

Ova je priča započela prije desetak godina, kada je Dražen odlučio najprije u svoju, a zatim i u kuhinje svih drugih ljubitelja rajčice, vratiti okuse i mirise koji su pojavom i poplavom hibridnih sorti pomalo pali u zaborav. Dosad ih je isprobao više od 500, a u svijetu ih postoji približno 10.000. Za kraj evo i nekoliko savjeta vezanih uz uzgoj rajčica, koje je Dražen podijelio s načim čitateljim­a u jednom od prijašnjih tekstova o njemu i njegovoj velikoj strasti.

“Sjeme treba posijati početkom ožujka, a sadnice presaditi u vrt početkom svibnja. Posude u koje sijemo treba obvezno staviti na južnu stranu, gdje je toplo, a temperatur­a ne smije pasti ispod 19 stupnjeva. Ako to nije moguće, za pedesetak kuna mogu se nabaviti lampe koje će nadomjesti­ti sunce i poboljšati rezultate same rasade. Nakon što smo ih presadili u vrt, do prvih plodova treba ih zalijevati što češće. Ako nije padala kiša, svaki drug dan, a ljeti svaki treći, jer ako joj dajemo previše vode, rajčica će biti razvodnjen­a i slabijeg okusa", upozorava ovaj znalac. ■

⬤ Središnja knjižnica (Europska avenija 24) te ogranci Donji grad, Retfala i Industrijs­ka četvrt otvoreni su za korisnike od 8 do 19.30. Ogranak Novi grad otvoren je od 14 do 19.30, a ogranak Jug 2 zatvoren je do daljnjeg zbog radova.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia