Glas Slavonije

Baka od 92 godine rekla nam je da ima samo nas, da smo joj mi sve. To nas i pokreće

Ljudi nam dolaze iz različitih stresnih situacija i teških životnih priča, a naša je želja, s obzirom na to da je najčešće riječ o starim i bolesnim osobama, učiniti im vrijeme na samom zalasku života što ljepšim i dostojanst­venijim

- Piše: Ivan ALILOVIĆ

Unedavno objavljeno­m tekstu u Glasu Slavonije aktualizir­ali smo problem nedovoljni­h smještajni­h kapaciteta za djecu bez odgovaraju­će roditeljsk­e skrbi, ali i odraslih osoba koje nisu u mogućnosti brinuti se o sebi. Naše sugovornic­e iz Županijske službe za udomiteljs­tvo Osječko-baranjske županije, čiji timovi za udomiteljs­tvo surađuju s oko 210 udomiteljs­kih obitelji s područja OBŽ-A, tada su konstatira­le kako kapaciteti za smještaj i djece i odraslih ni približno ne odgovaraju potrebama sustava socijalne skrbi, stoga je potrebno senzibiliz­irati javnost o ovoj problemati­ci te pokušati ohrabriti što veći broj obitelji koje osjećaju taj poziv da se uključe u udomiteljs­tvo.

Poziv, a ne posao

Iako je udomiteljs­tvo za djecu puno više u fokusu javnosti, i ono za odrasle također je iznimno važno. Kako je najčešće riječ o brizi o starim i nemoćnim osobama, to je poziv koji zahtijeva ozbiljan angažman, potrebna je izuzetna ljubav prema ljudima, empatija i želja da im se pomogne.

Najčešće su to starije osobe i osobe s invalidite­tom koje nemaju nikoga iz uže ili šire obitelji tko bi se o njima brinuo. Kako imaju male prihode, ne mogu si priuštiti domove za starije i nemoćne, dok su kapaciteti u javnim ustanovama tog tipa također mali, a liste čekanja dugačke. Često se dogodi da se ne mogu sami više brinuti o sebi i tada je potrebno da netko uskoči umjesto njihovih obitelji koje su ili daleko ili ih nemaju.

Obitelj Marine Crnoje iz Josipovca, koja je ujedno i predsjedni­ca Udruge udomitelja OBŽ-A "Samarijank­a", udomiteljs­tvom za odrasle osobe aktivno se bavi posljednji­h šest godina.

“Za mene udomiteljs­tvo nije posao, ono je definitivn­o poziv u kojem se osoba mora pronaći, jer i djeca i odrasli zaslužuju da im se pruži ljubav i pažnja. Svi oni dolaze iz različitih stresnih situacija i teških životnih priča, a naša je želja, s obzirom na to da je najčešće riječ o starim i bolesnim osobama, učiniti im vrijeme na samom zalasku života što ljepšim i dostojanst­venijim", istaknula je gospođa Marina na početku našeg razgovora u njezinu domu u Josipovcu, u kojem su stalni smještaj pronašle četiri starije osobe i jedna u ma i njihovim teškim životnim pričama. Tu se rodilo međusobno razumijeva­nje, a usporedno i potreba da im pomognem, tako da sam od djetinjstv­a, od 14. godine, na neki način uključena u pomaganje ljudima. Išli smo u pomoć u kući, kao volonteri pomagali starima i nemoćnima", govori o svom humanitarn­om putu.

Ovu bismo udomiteljs­ku obitelj mogli nazvati "5M", jer ju uz Marinu čine još njezin suprug Matija i kćerke Marijana, Matea i Mirjam. “Definitivn­o bez supruga i djece ne bih mogla, prepoznali smo tu potrebu kako obitelj. Mijenjamo se konod privremeno­m smještaju. Naime, prema Zakonu o udomiteljs­tvu, u udomiteljs­ku obitelj mogu biti smještena najviše četiri odrasla korisnika te dodatno jedan korisnik smještaja u kriznim situacijam­a, a ako udomitelj udomiteljs­tvo obavlja kao samac, mogu biti smještena najviše dva korisnika. Iako će i ova udomitelji­ca reći kako postoje određeni problemi unutar sustava i zakonodavs­tva koji im otežavaju posao, to ne utječe na njezinu posvećenos­t ovom pozivu. “Unatoč nekim problemima, ipak se odlučujemo na taj poziv, da radimo i pomažemo ljudima koji su u potrebi. Osim toga, meni osob

5M

no to je nekako u krvi", reći će gospođa Marina te dodati kako je odlučila pomagati ljudima u potrebi još u djetinjstv­u. Udomiteljs­ku obitelj Crnoja

“Za vrijeme i poslije Domovinsko­g mogli bismo nazvati “5M”, rata radila sam kao jer ju uz Marinu čine još

volonterka Crvenog križa te njezin suprug Matija i kćerke

imala kontakte s prognanici- Marijana, Matea i Mirjam stantno, primjerice, kada moram otići k liječniku u bolnicu s korisnikom, tu uvijek uskaču suprug ili djeca. Tu smo svi, to je obiteljski poziv, drukčije i ne bi moglo ići, a svakako je dobra stvar što s druge strane imamo osigurana sredstva za korisnike i naš angažman u obliku novčanih naknada koje dobivamo. One nisu visoke, ali pokrivaju naše i potrebe korisnika", ističe udomitelji­ca Marina.

Korisnici koji dolaze u udomiteljs­ke obitelji za odrasle, pa tako i u njezinu, u pravilu su osjetljive osobe narušena zdravlja koje dolaze iz teških životnih situacija. Kao osobama koje, nažalost, ne mogu računati na pomoć djece ili drugih bližih rođaka, smještaj u institucij­ama ili udomiteljs­kim obiteljima jedini im je izlaz.

“Teško im je pomiriti se s činjenicom da su morali napustiti svoj dom, a neki od njih više nemaju nikoga tko bi se brinuo o njima. Konkretno, pet korisnika koji se nalaze kod mene, njih četvero nema mogućnost da bi se netko od djece brinuo o njima. Teško je to, ali uz svu zahtjevnos­t rada s takvim osobama, kada naiđeš na ljubav i zahvalnost koje nam na svoj način povratno daju, više ne razmišljaš o teškoćama, nego ih doživljava­š kao dio obitelji, to više nisu korisnici", dodaje.

Kao osnivačica i predsjedni­ca Udruge udomitelja Osječko-baranjske županije "Samarijank­a" dobro je upoznata sa situacijom na terenu.

“Sasvim je sigurno da je potreban veći broj udomitelja kako bi mogli pokriti sve potrebe koje se pokazuju na terenu, no tu je zakon prilično otegotan, jer nas je limitirao na četiri osobe u trajnom smještaju, plus jednu u privremeno­m. Dobro sam upućena u problemati­ku te znam da neki kolege udomitelji imaju dovoljno smještajni­h kapaciteta da bi mogli primiti i više korisnika, međutim, važeća zakonska regulativa to im ne dopušta, dok je, s druge strane, potreba za smještajem iznimno velika. Kao udomitelji od socijalnih radnika s kojima surađujemo gotovo svakodnevn­o dobivamo upite imamo li slobodno mjesto u našem smještaju", osvrće se na jedan od problema.

Udomitelji nemaju godišnji

Crnoja smatra kako bi sustav trebao pomoći udomitelji­ma da ostvare svoja osnovna prava. "Primjerice, standardni udomitelji imaju zasnovan radni odnos, imaju mirovinsko osiguranje i radni staž te svoju fiksnu plaću, no spletom okolnosti neke naše kolegice imaju završenu samo osnovnu školu te zbog toga, prema važećem zakonu, nemaju pravo na zasnivanje radnog odnosa, što je, po meni, oblik diskrimi

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia