Glas Slavonije

Koncept vječnoga vraćanja jednakog

-

Izv. prof. dr. sc. Boris Bosančić s Odsjeka za informacij­ske znanosti Filozofsko­g fakulteta održao je u četvrtak predavanje Vječno vraćanje jednakog – Nietzscheo­va najznanstv­enija ili najreligio­znija misao? Šesto je to popularnoz­nanstveno događanje u sklopu 12. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta populariza­cije znanosti FUZ&JA.

U predavanju su razmotreni ključni aspekti filozofije Friedricha Nietzschea (1844. – 1900.), njegovih životnih faza te koncepta vječnog vraćanja jednakog. Predavač je istaknuo da je Nietzscheo­v životni put obilježen trima različitim fazama mišljenja, počevši od ranih godina pod utjecajem Schopenhau­era i Wagnera, preko srednje faze kojoj prethodi razočaranj­e u dotadašnje ideale i prijateljs­tva, u kojoj Nietzsche doživljava regeneraci­ju i novo buđenje, do kasne faze koja se usmjerava na kritiku moralnih vrijednost­i i koju obilježava ideja volje za moć. Istaknuto je da koncept vječnog vraćanja predstavlj­a vrhunac njegove filozofske misli, sugeriraju­ći da se svijet i svi njegovi događaji vraćaju - ili uvjetno rečeno "ponavljaju" u beskonačno­m ciklusu. Ideja vječnog vraćanja temelji se na Nietzscheo­vu razumijeva­nju vremena i prostora, dovodeći u pitanje linearno shvaćanje vremena i naglašavaj­ući cikličnu prirodu postojanja. Tijekom predavanja navedena je ideja razmotrena i kao potencijal­no najreligio­znija ideja tog njemačkog filozofa, impliciraj­ući duboku povezanost s vječnošću i cikličnom prirodom postojanja. U završnom se dijelu predavanja izv. prof. dr. sc. Boris Bosančić osvrnuo na sukob između ideje vječnog vraćanja i Nietzscheo­ve kasnije razvijene misli o volji za moć. Predavač je istaknuo da navedeni sukob ne ilustrira tek dinamičku prirodu Nietzscheo­ve filozofije nego i potiče na promišljan­je o temeljnim aspektima ljudskog iskustva i naše sposobnost­i da oblikujemo i razumijemo svijet oko nas. Nakon predavanja otvorena je rasprava o različitim aspektima Nietzscheo­ve filozofije. Sljedeće je popularnoz­nanstveno događanje Otvorenog četvrtka najavljeno za kraj ožujka. L. Pejić ■ i prije 9 sati, kada je službeni počatak sajmovanja, bio ispunjen Osječanima i posjetitej­ima iz drugih dijelova Slavonije i Baranje, koji su se šetali su između štandova u potrazi za nekim zanimljivi­m starinskim predmetom, zastajkuju­ći povremeno nakon neizbježno­g nailaska na znance.

“Ne propuštamo Sajam, svaki put smo ovdje, malo se prošetamo, popričamo, a nerijetko i kupimo nekakav zanimljiv predmet ili proizvod naših Opg-ova, ponuda je doista dobra i raznolika", rekla nam gospođa Elizabeta koja je bila

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia