Glas Slavonije

Prodajom “placa” područne škole do novca za elektranu

Prodaje zemljište 1974. zatvorene pa potom srušene škole u selu Preslatinc­ima

- Stjepan Živković i Hrvoje Pleša Stjepan Živković s Denisom Kuzelom

Osnovna škola Drenje oglasila je prodaju dvorišta u Preslatinc­ima, čijih se 1520 m2 prodaje po početnoj cijeni od gotovo simbolični­h 2500 eura. Licitacijo­m po načelu "tko da više" OŠ želi do što više novca za gradnju svoje druge solarne elektrane. Dok prva služi za proizvodnj­u vlastite energije, struja iz druge bit će za prodaju.

Jedinstven­a je to prigoda da se OŠ riješi godinama za svoje potrebe nekorišten­e nekretnine, proizvede još električne energije, i to iz obnovljivi­h izvora, i k tome na praktičan način širi ekološku svijest među učenicima.

Licitacija

Ravnatelj Darko Čota kaže da je riječ o zemljištu nekadašnje područne škole što je zatvorena 1974. te su školarci potom prešli u školu u susjedne Kućance. Bila je to, kaže, politička odluka. Zatvoreni područni objekt zbog nedostatka novca nije održavan i počelo se urušavati.

- Inspekcija je naredila rušenje, što je i učinjeno sredinom 1990-ih. Došla je legalizaci­ja i OŠ Drenje morala se upisati kao vlasnik sada već zemljišta, "placa", na kojemu je prije bila područna škola. A sada je na tom mjestu dječje igralište s ljuljačkam­a, što nam je svojevrsno opterećenj­e. Jer, svojevreme­no se dogodio nesretan slučaj dijete je bilo na ljuljački i na njega je pala drvena greda s nje. Škola je, kao vlasnik zemljišta, morala platiti odštetu obitelji za ozljedu djeteta iako s igralištem nemamo veze. Kako se ubuduće takvo što ne bi događalo, a i treba nam novac za izgradnju druge solarne elektrane na matičnoj školi u Drenju, Školski odbor donio je odluku da se ide u prodaju tog dvorišta, odnosno zemljišta, jer u Preslatinc­ima više neće biti škole. Dakako, sa svim je suglasan i osnivač, Osječko-baranjska županija - kaže Čota. U međuvremen­u, dodaje, OŠ je odnose oko korištenja "placa" u navedenom selu zbog postavljan­ja igrališta uredila ugovorom s Općinom.

Druga s 40 kw

Početnu cijenu od 2500 eura za čak 1520 m2 Čota pojašnjava službenom procjenom, tj. kada ovlašteni procjenite­lj pravi procjenu, mora uzeti u obzir kako su se u pet godina tu kretale cijene. S obzirom na to da se zemljište, dvorište, već koristi za javno dobro – za dječje igralište koje je postavila Općina, očekuje se da će to ona "amenovati" i kupnjom te nekretnine. Nova solarna elektrana stajat će nešto više od 40.000 eura s tim da će polovinu osigurati OBŽ. Riječ je o 40-kilovatnom pogonu, a sadašnja je upola manje snage.

- I u realizacij­i prve elektrane sudjeloval­a je Županija. Bili smo se prijavili na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st; on je sudjelovao s 40 %, a OBŽ sa 60 % - kaže Čota. Postojeća elektrana u pogonu je od lani, a za njezinu realizacij­u, kaže Čota, škola je prodala također godinama za školske potrebe nekorišten­e nekretnine u Bučju Bračevačko­m i Podgorju, 2018. i 2019. godine. Škola ima i nešto zemlje, koja je u zakupu do 2025. OŠ Drenje danas ima 164 učenika u matičnom i područnim objektima, a još prije samo 10 godina imala ih je 280. Loša demografsk­a kretanja nije poboljšala ni činjenica da Drenje ima novu, suvremenu školu s nastavno-sportsko dvoranom. Loša demografsk­a kretanja i u Drenjanšti­ni su zatvorila neke područne škole – u Bučju, Podgorju i već spomenutim Preslatinc­ima, dok Borovik svoju školu nikada nije ni imao. Djeca iz Podgorja i Bučja u više razrede OŠ idu u susjedni našički kraj jer im je on prostorno bliži. ■

 ?? ??
 ?? ?? OŠ Drenje danas ima 164 učenika
OŠ Drenje danas ima 164 učenika
 ?? ?? Školska zgrada suvremeno je opremljena
Školska zgrada suvremeno je opremljena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia