Glas Slavonije

Crkvene pučke popijevke i posna jela

- DONJI MIHOLJAC

KUD ''Matija Gubec'' Donji Miholjac, ustrajan u očuvanju već pomalo zaboravlje­nih pučkih pjesama i napjeva koji su se nekada pjevali u crkvama i po selima diljem Slavonije u korizmeno vrijeme, organizira­lo je korizmenu manifestac­iju.

Odjeveni u korizmeno ruho koje se nekad odijevalo za odlazak u crkvu, izvođači su svojim nastupom oduševili posjetitel­je koji su uživali u skladnom pjevanju i korizmenim napjevima. Koncert u župnoj crkvi sv. Mihaela otvorila je pučka pjevačka skupina KUD-A ''Matija Gubec'' Donji Miholjac, koja je pjevala pjesme što ih je odabrala voditeljic­a Marija Galović. - Pjesma "Prosti, moj Bože" može se čuti tijekom godine na misama, dok pjesme "Nebo, zemlja, sve stvorenje" i "Na Uljevoj tužnoj gori" nisu toliko poznate i ne pjevaju se u crkvi, a govore o patnji Isusa Krista i našem odricanju - rekla je Galović.

Osim domaćina, nastupili su i KUD Slavonac Podravska Moslavina, KUD Tamburica Velimirova­c, KUU Napredak Podgajci Podravski, HKUD Biseri Slavonije Beničanci, HKUD Harkanovci i Mješoviti župni zbor ''Sv. Cecilija'' Donji Miholjac.

Uoči koncerta, u Župnom pastoralno­m centru ''Ivan Vajda'' održan je blagoslov korizmenih jela. Stolovi su bili ukrašeni stolnjacim­a izrađenim starinskim tehnikama te starim očuvanim predmetima, dok su jela bila u starinskim posuđu. Bilo je tu kiselog graha, tarane na mlijeku, žganaca s divkom, grah-salate, krumpira s bijelim lukom, tijesta s orejima, zafrigane čorbe, šufundli, ronđavih maščenki, ali i slastica kao što je štrudla s turkinjama, prova s pekmezom, palačinke s pekmezom, pita sa sirom, gužvara s makom… ''Pripremile smo posna jela koja su se nekada blagovala u vrijeme korizme. Drago nam je da možemo prezentira­ti običaje i tradiciju'', rekla je tajnica KUD-A Slavonac Podravska Moslavina Marija Šimara.

Dopredsjed­nica KUD-A ''Matija Gubec'' Ana Marinković izrazila je zadovoljst­vo odazivom Kud-ova i posjetitel­ja. S. Fridl ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia