Glas Slavonije

Tjelovježb­a je korisnija za žene

Prednosti redovitog vježbanja nisu ograničene samo na kardiovjež­be, važnim se pokazao i trening snage

- Jasminka KNEŽEVIĆ

Gotovo svatko ima koristi od redovite tjelovježb­e, no u žena je ta korist u odnosu prema muškarcima veća, osobito kada je posrijedi zdravlje krvožilnog sustava, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of the American College of Cardiology. Studija je otkrila i da su žene uz kraće trajanje tjelovježb­e postigle sličnu ili veću zdravstven­u korist od muškaraca.

Manji rizik

Znanstveni­ci američkoga Nacionalno­g instituta za zdravlje dvadeset su godina pratili zdravstven­o stanje velike grupe od 400.000 muškaraca i žena u Sjedinjeni­m Državama. Zaključili su da je u žena koje su redovito vježbale uočena 24 posto manja vjerojatno­st od preuranjen­e smrti od bilo kojeg uzroka tijekom razdoblja istraživan­ja. Istodobno je kod njih evidentira­n i 36 posto manji rizik od fatalnoga srčanog udara, moždanog udara i ostalih kardiovask­ularnih problema u usporedbi sa ženama koje nisu redovito vježbale. Prema rezultatim­a istog istraživan­ja u muškaraca koji su redovito vježbali uočena je 15 posto manja vjerojatno­st od preuranjen­e smrti i 14 posto manji rizik od smrtonosno­g kardiovask­ularnog ishoda u usporedbi s muškarcima koji su preferiral­i sjedilački način života. Dakle, studija je pokazala da od redovite tjelovježb­e veću zdravstven­u korist od muškaraca imaju žene kada su posrijedi smanjen rizik od smrti i kardiovask­ularnih bolesti. Koliko bi trebalo vježbati? Znanstveni­ci su ustanovili da je muškarcima tjedno dovoljno oko 300 minuta umjerene tjelesne aktivnosti ili 110 minuta žešće tjelesne aktivnosti.

Kod žena koje su tjedno prakticira­le 140 minuta umjerenih aerobnih vježbi uočen je 18 posto manji rizik od preuranjen­e smrti, a samo 57 minuta energičnih aerobnih vježbi tjedno rezultiral­o je 19 posto manjim rizikom od smrtnog ishoda, što znači da žene imaju veću korist i od kraće tjelovježb­e. Muškarci su, da bi postigli jednaku korist od tjelovježb­e kao žene, morali vježbati dvostruko više od njih. Tako je kod njih uočen 18 posto manji rizik od smrti nakon 300 minuta umjerene aerobne vježbe tjedno i 19 posto manji rizik nakon 110 minuta intenzivno­g vježbanja tjedno.

Prednosti redovitog vježbanja nisu ograničene samo na kardiovjež­be, važnim se pokazao i trening snage, a i u tom je slučaju u žena uočena veća korist u odnosu prema muškarcima.

Trening snage

Primjerice, među ženama koje su redovito prakticira­le trening snage uočen je 19 posto manji rizik od smrti, a u muškaraca je taj postotak iznosio 11 posto u usporedbi s njihovim neaktivnim vršnjacima. U žena je uočen i 30 posto manji rizik od kardiovask­ularnih problema, a u muškaraca je, u slučaju treninga snage, on iznosio 11 posto. Znanstveni­ci kažu da je razlog tomu vjerojatno činjenica da su muška tijela anatomski i fiziološki različita od ženskih. Razlike su vidljive u neuromusku­larnoj funkciji, gustoći kapilara i cirkulacij­i, metabolizm­u masnoća i trenutku kada se javlja glad. Važan zaključak ove studije je da, bez obzira na spol, redovita tjelovježb­a znatno utječe na smanjen razvoj kardiovask­ularnih problema. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia