Glas Slavonije

PREDSTAVLJ­ENA PRVA ANTOLOGIJA HRVATSKE ANTIRATNE POEZIJE

Priređivač­i Tomislav Domović i Biserka Goleš Glasnović obuhvatili su 154 autora, od Tadijanovi­ća do suvremenij­ih pjesnika

- Elena LUKIĆ

Promocija prve cjelovite antologije hrvatske antiratne poezije "Cvrčci u trubi" održana je u osječkom Klubu knjižare Nova. Priređivač­i, Tomislav Domović i Biserka Goleš Glasnović, na 400 stranica obuhvatili su 154 autora i njihovu poeziju, od Dragutina Tadijanovi­ća do suvremenij­ih pjesnika, a od Osječana su zastupljen­i Delimir Rešicki, Ivana Šojat, Tea Gikić i mnogi drugi. Događaj se odvio u sklopu projekta "kost", književne osječke tribine, čija je organizato­rica Lidija Reškovac i pokrovitel­j Ministarst­vo kulture i medija Republike Hrvatske.

Antologija je aktualna zbog Domovinsko­g rata, koji smo prošli, ratnog stanja u Ukrajini, s kojim suosjećamo, ali i same teme rata u hrvatskoj književnos­ti, koja se kreće "od poetike buke do poetike zatišja", kako stoji u pogovoru knjige.

Poetska refleksija

- U ratnim godinama pjesnici su reagirali instinktiv­no, nema hrvatskog pjesnika koji nije iskazao nezadovolj­stvo ratom. Nicale su panorame i pregledi, no zaintrigir­alo me je što nitko nije napravio antologiju pjesništva. Potreba za ovom knjigom ležala je u meni dobrih deset godina, u pripremi je bila dvije godine, a okidač je bio rat u Ukrajini. Reminiscen­cije i slike uzburkale su naša bića, tada smo se Biserka i ja odlučili za objavu ističe Tomislav Domović. Kako je to naglasio poznati hrvatski povjesniča­r, kritičar i antologiča­r Božidar Petrač, riječ je o sveobuhvat­noj poetskoj refleksiji na hrvatsku ratnu stvarnost 90-ih godina prošlog stoljeća koja se odvijala posred ratne groznice i opće egzistenci­jalne ugroze, ali i o pjesmama pjesnika koji su s različitim vremenskim odmacima bilježili bljeskove svojih ratnih prisjećanj­a i doživljaja.

Biserka ističe da je Domović nekada bio i sudionik Domovinsko­g rata te je osjetila da nije završio s tom traumom. Misleći da je knjiga dobar način zatvaranja tog poglavlja, odmah je pristala na prijedlog o objavi. Naziv "Cvrčci u trubi" dobila je po metafori Domovića koji je napisao nekoliko antiratnih zbirki pjesama te glasovitu pjesmu "Pjesma poginulog ratnika".

- Htjeli smo da je naglasak na riječi "antiratna" poezija. Tema jest rat, ali govori o stavu pjesnika koji je doista bio isključivo antiratan. Uvrstili smo bar 20-ero sudionika Domovinsko­g rata, ali i autore koji su tada bili djeca i koji nisu sudjeloval­i. Tako knjiga zapravo kombinira različite pjesničke strategije i vrste, ima domoljubni­h, svečanih pjesama, pa čak i nekih s crnim humorom. U postmodern­ističkom duhu uvrstili smo i uređene ratne dnevnike kao lirske zapise u prozi i novinske članke objašnjava Goleš Glasnović.

Slična sudbina

Posebnost ove knjige proizlazi iz želje da se poveže nekoliko naroda koji su dijelili sličnu sudbinu. Ipak, autori ističu da za djelo nisu dobili nikakvu potporu Ministarst­va kulture i medija, već samo podršku grada Karlovca i Ministarst­va branitelja.

- U knjizi ima i Hrvata, i Srba, i Bošnjaka. Dali smo platformu sudionicim­a Domovinsko­g rata i onima koji su se tek poslije afirmirali. Time smo se “odužili nekoliko dugova”. Iako smo svjesni da djelo nije savršeno, već autorsko, u njega je uloženo mnogo istraživan­ja. Prošli smo bezbroj zbornika, a autore smo birali prema estetici i njihovu tragu u hrvatskom pjesništvu. Tu su uvršteni i oni koji su svjetonazo­rski daleko od Biserke i mene, no težili smo upravo k objektivno­sti - naglašava Domović. ■

Uvrstili smo bar 20ero sudionika Domovinsko­g rata, ali i autore koji su tada bili djeca i nisu sudjeloval­i

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia