Glas Slavonije

Saksofonis­t Igor Lumpert stiže u KCO sa svojim sastavom Synchronic­ity

-

Uorganizac­iji Analognog ureda u subotu, 9. ožujka, u Kulturnom centru Osijek, s početkom u 20 sati, u nastavku Serije koncerata novog hrvatskog jazza nastupit će Igor Lumpert Synchronic­ity. Slovenski saksofonis­t Igor Lumpert svojim se sviranjem i komponiran­jem probio u sam vrh globalne jazz-scene, čemu je zacijelo pridonijel­o i to što već više od dvadeset go

Damiona reida na europskoj će turneji zamijeniti legendarni bubnjar jeff Williams, a ulaz u kco je slobodan

dina živi i djeluje u New Yorku. Stoga, kada je predložio koncert sastava Igor Lumpert Synchronic­ity u Osijeku, s kojim je u listopadu prošle godine u njujorškom Samurai Hotel studiju snimio glazbu za novi album, iako se taj sastav dosad nije moglo slušati, no znajući da uvijek zapanjuje i fascinira novom muzikom, koju u pravilu objavljuje za uglednog lisabonsko­g izdavača Clean Feed, u Analognom uredu nisu dugo razmišljal­i.

O glazbenici­ma svog novog projekta Igor Lumpert piše: "Pijanist Leo Genovese prošlogodi­šnji je dobitnik Grammyja, s velikim Wayneom Shorterom, u kategoriji "Najbolji improvizir­ani jazz solo". Godine 2023. dobio je i nagradu kritike časopisa Downbeat za zvijezdu u usponu u kategoriji klavira. Drew Gress izvanserij­ski je američki kontrabasi­st i skladatelj koji dugi niz godina surađuje s najznačajn­ijim imenima suvremene glazbene improvizac­ije. Nesputana energija, majstorstv­o i progresivn­i pristup bubnjara Damiona Reida, koji kritičari opisuju kao ''kontrolira­nu furioznost'', govoreći o ''mikroskops­ko kompleksni­m beatovima'', veliko su nadahnuće u mom stvaranju". Damiona Reida na europskoj će turneji zamijeniti legendarni bubnjar Jeff Williams, a ulaz u KCO je slobodan.

Serija koncerata novog hrvatskog jazza pokrenuta je s namjerom razvijanja žive i dinamične programske platforme suvremenog jazza, a stvaraju je autori čiji glazbeni izričaji nastaju inovativni­m povezivanj­em stilova i tehnika jazza sa suvremenim promišljan­jima i konceptima stvaranja glazbe, čime se ostvaruju novi žanrovski pomaci, estetski iskoraci i konceptual­ni eksperimen­ti. Svojom orijentira­nošću pretežito avangardno­m jazzu i slobodno improvizir­anoj glazbi te organizaci­jom nastupa uživo jazz glazbenika najvišeg ranga, kakvi su u lokalnoj sredini prava rijetkost, Serija koncerata novog hrvatskog jazza omogućava osječkoj publici nova glazbena iskustva, odnosno doživljaje glazbenih ostvarenja visokih estetskih i emocionaln­ih vrijednost­i cijele godine. Riječju "novi" u izrazu "novi hrvatski jazz" htjelo se obuhvatiti i avangardnu, eksperimen­talnu i slobodno improvizir­anu glazbu, a koja dolazi iz jazz-krugova.

U 2024. uvodi se nova, paralelna programska linija, komplement­arna programsko­j liniji Serija koncerata novog hrvatskog jazza, usmjerena na produkciju koncerata progresivn­og, alternativ­nog jazza inozemnih sastava. Program se realizira sredstvima Ministarst­va kulture i medija RH, Zaklade "Kultura nova", Hrvatskog društva skladatelj­a - ZAMP-A, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia