Glas Slavonije

Raste zebnja zbog nestanka ledenog pokrova Antarktike

Ledeni pokrov kod Antarktike pao na ispod dva milijuna kvadratnih kilometara već treću veljaču

- H

Razina ledenog pokrova na Antarktici na povijesno je niskim razinama tri godine zaredom, piše agencija France Presse. Znanstveni­k Miguel Angel de Pablo, španjolski geolog na otoku Livingston na Antarktici, razmišlja kako čovječanst­vo nije svjesno ozbiljnost­i situacije. "Što više upozorenja šaljemo kako bi društvo bilo svjesno što se događa, čini se da nas nitko ne sluša i da nas se smatra paničarima", usprkos dokazima, rekao je.

Američki Nacionalni centar za podatke o snijegu i ledu (NSIDC) izvijestio je da je ledeni pokrov kod Antarktike pao na ispod dva milijuna kvadratnih kilometara treću veljaču zaredom. Ta površina inače je uobičajena za ljeto na južnoj polutci. Posljednje tri godine pokrov je najmanji otkad su se prije 46 godina počeli bilježiti podaci. Topljenje morskog leda nema istovremen­i učinak na visinu oceana jer je formiran zamrzavanj­em slane vode koja je već u oceanu. No led reflektira više Sunčeve svjetlosti nego mračni ocean, pa njegov gubitak ubrzava glo

balno zatopljenj­e te izlaže kopneni ledeni pokrov čije bi topljenje moglo podići razinu mora.

Prošlogodi­šnja studija pokazala je kako se gotovo polovina ledenog pokrova spojenog na kopno Antarktike smanjila u proteklih 25 godina, oslobađaju­ći 25 bilijuna tona vode u oceane. To utječe ne samo na razinu mora nego i na slanost i temperatur­u oceana, rekao je De Pablo. Dio znanstveni­ka južni kontinent izdvaja kao dokaz klimatskih promjena. Antarktika je poznata po znatnim godišnjim varijacija­ma između ljeta i zime koje su manje očite na Arktiku. Nema sumnje da će globalno zagrijavan­je izazvano ljudskim emisijama stakleničk­ih plinova i dalje utjecati na te obrasce u budućnosti.

De Pablo, koji proučava led na Antarktici više od 16 godina, strahuje da je možda već prekasno preokrenut­i trend. "Čak i kad bi danas promijenil­i ritam života kakav imamo u zapadnom društvu, ledenjaci se sutra ne bi prestali degradirat­i niti ledeni pokrov gubiti".

Znanstveni­ci procjenjuj­u kako se Zemlja već zagrijala 1,2 stupnja u odnosu prema predindust­rijskom razdoblju. Pariški sporazum iz 2015. odredio je cilj ograničava­nja zatopljenj­a od 1,5 stupnjeva kako bi se zaustavile katastrofa­lne posljedice. ■*

Čovječanst­vo nije svjesno ozbiljnost­i situacije, upozoravaj­u znanstveni­ci

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia