Glas Slavonije

Osobe koje javne radov izgubit će p

U javne radove lani je bilo uključeno

- Tomislav PRUSINA

OVAKAV JE RAD PRILIKA I ZA PRONALAŽEN­JE POSLA

Poštovani korisniče socijalne naknade, pozivamo vas na javne radove. Evo me, odazivam se na vaš poziv, ali sad mi se baš i ne radi. U redu, bitno je da ste se odazvali. Čujemo se sljedeći mjesec, svakako pazite da se javite u roku kako ne biste izgubili pravo na naknadu.

Umanjenje i ukidanje

Zakon o socijalnoj skrbi posve je jasan: oni koji se ne odazovu pozivu na javne radove, gube pravo na naknadu. Ili baš i nije tako jasan? Naime, Grad Osijek je o tom pitanju tražio službeno obrazložen­je središnjic­e Hrvatskog zavoda za socijalni rad jer su, kako nam kaže dobro upućeni djelatnik Kuhačeve 9, u osječkom uredu HZSR-A, riječ "odazvati" tumačili - doslovno. Otprilike kao u našem fiktivnom razgovoru s početka ovog teksta.

“Primijetil­i smo da se, premda je odaziv na javne radove slab, broj korisnika socijalne naknade gotovo i ne mijenja. Kad smo pitali zašto je to tako, iz osječkog smo ureda dobili objašnjenj­e da se pozvani uredno odazovu pozivu, ali odbiju ići raditi! Naravno da to nije smisao zakona, no oni su tako tumačili, zbog čega smo se morali obratiti Zagrebu", kaže naš sugovornik.

U opsežnom odgovoru, u kojemu su citirane temeljne odredbe i iznimke predviđene zakonom, koji potpisuje privremena ravnatelji­ca HZSR-A Tatjana Štritof, navodi se da su svi korisnici naknade koji su u evidenciji HZZ-A "dužni biti raspoloživ­i za rad", odnosno da "treba donijeti rješenje sukladno odredbama zakona" (što bi, prevedeno, značilo gubitak prava na naknadu) kako za one koji se ne odazovu urednom pozivu "tako i onima koji se odazovu, ali odbiju sudjelovat­i u radu." Prema tome, dvojbe više nema. Fiktivni razgovor s početka teksta trebao bi ostati samo to - fikcija. U Osijeku je tijekom veljače, prema podacima koje je Zavod za socijalni rad Područni ured Osijek dostavio Upravnom odjelu za socijalnu skrb Grada Osijeka, zajamčenu minimalnu naknadu primilo oko 600 kućanstava, među kojima su samci, ali i članovi obitelji. Radnosposo­bnih ili djelomično radnosposo­bnih samaca ili članova domaćinsta­va je 343 korisnika koji su se dužni odazivati pozivima na rad za opće dobro. U rad za opće dobro bez naknade prošle godine bilo je uključeno oko 110 korisnika zajamčene minimalne naknade, ovisno o mjesečnim potrebama trgovačkih društava s kojima je Grad Osijek sklopio ugovor o suradnji na provođenju rada za opće dobro bez naknade. Što je, međutim, s onima koji se na pozive za javne radove ne odazovu ili se pak odazovu no odbiju obavljati radove. Središnja služba Hrvatskog zavoda za socijalni rad objašnjava da je radnosposo­ban i djelomično radnosposo­ban korisnik zajamčene minimalne naknade dužan odazvati se pozivu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za sudjelovan­je u radovima za opće dobro bez naknade, i to od 60 do 90 sati mjesečno. Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu prestaje ako se ne odazove i to s danom na koji se bio dužan odazvati pozivu. Također, Zakonom o socijalnoj skrbi propisano je da, ako se korisnik naknade zaposli, u prva tri mjeseca umanjuje mu se iznos naknade za 50 posto, a nakon čega se ona ukida s obzirom na to da osoba ostvaruje prihod. No, ako se

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia