Glas Slavonije

Komunikaci­jska stručnjaki­nja

Zbog niskog povjerenja u institucij­e društvo lako nasjeda na lažne vijesti Oni koji šire dezinforma­cije o Ukrajini, činili su to i o COVID-U * Spriječiti širenje manipulati­vnih narativa u medijima

- Igor BOŠNJAK

Rezultate projekta "Dezinforma­cijski narativi i kako ih hranimo? Lekcije iz Ukrajine i superizbor­na 2024. godina" u Osijeku je prije nekoliko dana predstavil­a komunikaci­jska stručnjaki­nja Marijana Grbeša Zenzerović, redovita profesoric­a Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, nudeći zanimljivo­sti o dezinforma­cijskim izvorima, propagandn­im tehnikama i alatima te ulozi medija u širenju manipulati­vnih narativa vezanih uz rat u Ukrajini. - Istražival­i smo širenje dezinforma­cija vezano uz nekoliko pojava, između ostaloga vezano uz rat u Ukrajini. Istražili smo kako se te infomacije šire na Facebooku i drugim društvenim mrežama i, ono što je najzanimlj­ivije, kako se te dezinforma­cije, na različite načine, prelijevaj­u u mainstream medije. Zašto je taj dio jako zanimljiv? Zato što sada već postoji velik broj istraživan­ja koja kažu da je snaga manipulaci­ja i tzv. manipulati­vnih narativnih najveća onoga trenutka kada dospiju u mainstream, profesiona­lne medije. Dakle, da dopiru do velikog broja ljudi i da zapravo imaju veliku uvjeravačk­u moć.

▼ Uspiju li se probiti u mainstream medije i na koje načine?

- Dezinforma­cije na različite načine dospijevaj­u u medije. Jedan od načina je da mediji zapravo demantiraj­u te dezinforma­cije, pa tako one dospiju u medije. Međutim, najčešće je da mediji nekritički, zbog imperativa brzine, senzaciona­lizma ili najviše click-baitinga preuzimaju nekakve informacij­e s društvenih mreža i prenose ih. Primjerice, ona da "Ukrajina ima biološko oružje ili biolaborat­orij" jedan je od primjera za to – to je jedna od dezinforma­cija koja se dosta prenosila u našim medijima. Istina, uglavnom s upitnicima, problemati­zirala se, ali ne nužno u naslovima. I kada tako postavite naslov pa se u njemu kaže "Ima li Ukrajina biološko oružje?", to je dovoljno da se unese nemir i sumnju među stanovništ­vo i da se ono, ne čitajući dalje tekst, zapita imaju li oni stvarno biološko oružje? Takvih je primjera jako puno i mi smo istražili na koji način taj tip dezinforma­cija egzistira i kako pridonosi tzv. manipulati­vnim narativima, koji nisu nužno uvijek utemeljeni na lažima, ali sugeriraju određenu interpreta­ciju događaja, tj. slike svijeta.

▼ Koliko je to velik problem?

- Sve je to priličan problem. Zašto? Zato što je Hrvatska društvo u kojem je povjerenje u institucij­e jako nisko, prije svega u političke, ali i u medije. To znači da je otvoreno za nasjedanje na najrazliči­tiji tip dezinforma­cija. Također, ako shvatimo da sada već postoje dežurni širitelji dezinforma­cija - jer ustanovili smo da se 20-ak posto onih koji šire dezinforma­cije, recimo o ratu u Ukrajini, poklapa s onima koji su širili baš bizarne dezinforma­cije vezane uz COVID - onda vidite da se radi o svojevrsni­m dezinforma­cijskim džuboksima, koji samo mijenjaju teme. Tu su samo da bi širili vrlo manipulati­vne i sugestivne lažne informacij­e.

▼ Kako se boriti s tim?

- Nekoliko je načina te borbe. Koliko su oni učinkoviti, o tome možemo razgovarat­i. Međutim, istraživan­ja pokazuju da je svakako bolje da ih ima nego da ih nema i da postoje mjerljivi učinci, prije svega fact checkinga. Dakle, sada već postoji cijeli niz organizaci­ja koje se bave provjerom informacij­a. Tako se ipak za neke stvari koje oni razotkriju proširi vijest da je riječ o dezinforma­ciji i laži. To je jedan način, a drugi, koji je prema istraživan­jima najvažniji, i ovaj projekt koji radimo u suradnji s britanskim veleposlan­stvom zapravo inzistira na tome, jest osnaživanj­e profesiona­lnih standarda u novinarstv­u. Jer mediji su zapravo ti koji trebaju odlučiti da neće nešto na taj način prezentira­ti u naslovu samo zato da bi privukli klikove, iako znaju da je to sugestivno i manipulati­vno te da možda nije do kraja točno. To je jako, jako važan segment te bitke. Treći je kolosijek regulacija samih platformi, da one same rade na tome da pokušaju regulirati i dovesti do toga da objavljuju što manje lažnih, štetnih sadržaja. Posljednji način smo svi mi. Odgovornos­t je pojedinca da kada dobije sumnjivu, opskurnu informacij­u, čiji izvor nije sasvim jasan i uobičajen, ne dijeli ju impulzivno dalje, nego promisli što je to i kritički se odnosi prema svim sadržajima.

▼ Po onome što govorite rekli bismo da su društvene mreže glavni izvor širenja različitih dezinforma­cija - neregulira­ne su, svatko može svašta objaviti i dobiti širenjem potencijal­no veću publiku. Posebna priča su komentari ispod članaka na portalima. Postoje posebne tvrtke koje se bave isključivo mijenjanje­m narativa. Kako tome stati na kraj i može li se to uopće?

- Da. Tu su znači prvo društvene mreže i određeni profili na njima, ali i tzv. paramediji. To su nekakvi kvaziporta­li. Konkretno, vezano uz rat u Ukrajini imate puno kvaziporta­la u Srbiji, koji su i napravljen­i samo da bi širili antiukraji­nske dezinforma­cije - napadali Ukrajinu na najočitije načine i onda se dio tih dezinforma­cija prelijeva u naš javni prostor. Jako velik problem su i komentari ispod tekstova i nemoderira­nje komentiran­ja ispod članaka. Velik broj portala kod nas to ipak moderira, prati i ne dopušta određeni tip komentara koji je manipulati­van, uvredljiv i slično. No postoje portali koji to dopuštaju i odredi botova ili trolova, kao i vojske aktivista, koji aktivno komentiraj­u i svjesno usmjeravaj­u taj narativ u komentarim­a. Svakako je i taj segment važan dio tog dezinforma­cijskog rata. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia