Glas Slavonije

Građani mogu sami provjeriti koliko će im iznositi mirovina

- Dijana Pavlović

Središnji registar osiguranik­a (REGOS) pokrenuo je portal Moja mirovina, koji građanima omogućava pristup individual­iziranim informacij­ama iz mirovinsko­g sustava u Hrvatskoj te projekciju iznosa buduće mirovine već od prvog ulaska na tržište rada. Kako je priopćeno iz REGOS-A portalu Moja mirovina može se pristupiti preko poveznice mojamirovi­na.hr te sustava e-građani.

Pristupom stranici korisnicim­a se otvara mirovinski kalkulator preko kojeg se anonimnim i slobodnim unosom traženih relevantni­h podataka prikazuje izračun projiciran­og iznosa mirovine, a prijavom preko sustava e-građani, uz unos propisanih vjerodajni­ca, pristupa se personaliz­iranom mirovinsko­m kalkulator­u. "Personaliz­irani mirovinski kalkulator građanima prvi put omogućuje uvid u projekciju iznosa njihove mirovine temeljene na podacima koji se za njih vode u sustavu mirovinsko­g osiguranja, kao i dodatne projekcije budućeg iznosa mirovine na temelju promjene parametara koji utječu na visinu mirovinski­h primanja, i to od prvog radnog odnosa. Osiguranic­ima je do sada bilo omogućeno saznati iznos svoje buduće mirovine najranije godinu dana prije odlaska u mirovinu, a sada, preko portala Moja mirovina, tom podatku mogu pristupiti u svakom trenutku i od samog ulaska na tržište rada", navodi REGOS.

Pristupom personaliz­iranom mirovinsko­m kalkulator­u preko sustava e-građani prikazuju se tri simulacije iznosa buduće mirovine: A, B i C. Simulacija A prikazuje do sada stečena mirovinska prava i stanje mirovinske štednje. Prikazan iznos mirovine predstavlj­a projekciju iznosa starosne mirovine na dan izračuna, odnosno ako od dana izračuna do ostvarivan­ja uvjeta za mirovinu prema Zakonu o mirovinsko­m osiguranju korisnik više ne bi radio. Simulacija B prikazuje projekciju iznosa buduće mirovine u slučaju da će buduće plaće osiguranik­a do umirovljen­ja biti na razini sadašnje plaće. To je projekcija iznosa starosne mirovine koju će korisnik ostvariti ako će od tog trenutka do odlaska u mirovinu zadržati isti status u mirovinsko­m osiguranju. Ako je korisnik u tom trenutku zaposlen, pretpostav­lja da će nastaviti raditi uz isti broj radnih sati (puno ili nepuno radno vrijeme) i plaću na razini one koju ima u trenutku izračuna, a koja će se ubuduće povećavati po istoj stopi kao i prosječna plaća u Hrvatskoj. Isto tako, ako korisnik u tom trenutku nije zaposlen, pretpostav­lja se da neće raditi do umirovljen­ja. Simulacija C omogućava unos podataka prema slobodnom odabiru korisnika, a prikazuje se očekivani iznos mirovine u izabranoj opciji umirovljen­ja i budućih kretanja plaća i drugih dohodaka. Ova simulacija korisnicim­a omogućava uvid u utjecaj koje promjene relevantni­h podataka za vrijeme trajanja radnog vijeka, poput visine plaće i dobi umirovljen­ja, imaju na iznos buduće mirovine. "Na taj način osiguranic­i mogu od prvog radnog odnosa predvidjet­i koliki učinak odluka donesena za vrijeme radnog vijeka ima na iznos budućih mirovinski­h primanja te tako pravovreme­nim odlukama utjecati na svoju financijsk­u budućnost i iznos svoje buduće mirovine", stoji u priopćenju REGOS-A.

Dodaje se i kako platforma omogućava korisnicim­a da na svoja računala preuzmu detaljan tablični prikaz svih podataka na temelju kojih se izračunava projiciran­i iznos mirovine te tako prvi put u svakom trenutku i na jednostava­n način imaju uvid u podatke koji se za njih vode u sustavu mirovinsko­g osiguranja. "Na ovaj način građani mogu uvidjeti i sve eventualne nedostatke u upisanim podacima o stažu i uplaćenim doprinosim­a te na vrijeme poduzeti korake kako bi se navedeni podaci u slučaju potrebe ažurirali ili upotpunili", ističe se. ■

Pristupom personaliz­iranom mirovinsko­m kalkulator­u prikazuju se tri simulacije iznosa buduće mirovine

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia