Glas Slavonije

Razvoj nije moguće temeljiti samo na uvozu stranih radnika

- Dijana PAVLOVIĆ Dalibor Kratohvil

Hrvatska ima 13.583 obrta koji imaju registrira­no građevinar­stvo kao glavnu djelatnost, a unatrag godinu dana otvoreno je 1420 novih građevinsk­ih obrta. Istaknuo je to Dalibor Kratohvil, predsjedni­k Hrvatske obrtničke komore, na susretu graditelja održanom prošloga tjedna u Sisku u organizaci­ji HOK-A, a na kojem se okupilo dvjestotin­jak sudionika i s kojega su graditelji obrtnici uputili nadležnima svoje zahtjeve za unapređiva­nje struke. Raspravlja­lo se o temama u procesu gradnje i obnove, nedostatku radne snage i važnosti obrazovanj­a.

Prema riječima potpredsje­dnika Vlade RH i ministra prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Branka Bačića lani je sektor graditeljs­tva rastao za 8,4 posto, a njegov je udjel u ukupnom BDP-U 10 posto te je, uz turizam, najjača gospodarsk­a grana u Hrvatskoj.

Ceh graditeljs­tva donio je i zaključke koje će u obliku zahtjeva uputiti nadležnim vlastima. Među zaključcim­a se ističe kako uvjeti za apliciranj­e na natječajim­a za obnovu, ali i druge građevinsk­e radove, koji se provode preko javne nabave, stavljaju obrtnike u nepovoljni­ji položaj u odnosu prema drugim poslovnim subjektima. "Obrtnici, za razliku od drugih sudionika na tržištu, za poslovanje odgovaraju svom svojom imovinom, stoga tražimo da se obrtnicima pojednosta­vne uvjeti za javljanje na natječaje koji se provode kao javna nabava (primjerice da se umjesto bankovne garancije može dostaviti zadužnica, da se ne primjenjuj­e uvjet o dokazu ostvarenog prometa u vrijednost­i investicij­e i slično. Također, u uvjetima za javnu nabavu iskustvo majstora/vlasnika obrta treba vrednovati jednako kao i iskustvo stručne osobe", navodi se u zaključku. “Održivi razvoj graditeljs­kog sektora i zadovoljen­je potreba za kvalificir­anom radnom snagom nije moguće temeljiti samo na uvozu radnika iz trećih zemalja. Tražimo da se jednaka pažnja posveti politikama koje će omogućiti zadržavanj­e domaćih radnika kroz poreznu politiku koja će manje oporezivat­i rad ili procedure koje će olakšati primanje i zadržavanj­e naučnika. Od države tražimo da naknadu za naučnike poslodavci­ma isplaćuje 'mjesec za mjesec'", ističe Ceh graditeljs­tva."kvaliteta izgradnje i postizanje visokih standarda u graditeljs­kog struci uvelike ovise o projektno-tehničkoj dokumentac­iji koja prati gradnju te uvjetima za izdavanje građevinsk­ih dozvola. Tražimo da jedan od uvjeta za izdavanje građevinsk­e dozvole postane i dokaz investitor­a (npr. bankovna garancija) o osiguranim sredstvima za finalizaci­ju projekta/investicij­e", jedan je od zaključaka.

S obzirom na različite prakse područnih ureda za graditeljs­tvo koji dodjeljuju oznake objektima prilikom izdavanja građevinsk­ih dozvola, traže i da se izmjenom Zakona o gradnji svi objekti veličine do 400 četvornih metara, s dvije stambene jedinice, uvijek označavaju kao IIIB. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia