Glas Slavonije

HBOR odobrio više od 2800 kredita, iznos veći od 1,1 milijarde eura

- H

banka za obnovu i razvitak (HBOR) u 2023. odobrila je više od 2800 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,1 milijarde eura, što je povećanje u volumenu za 31 posto, a po broju za 22 posto u odnosu prema prethodnoj godini, izvijestil­a je ta institucij­a. "Za HBOR je prošla godina bila rekordna ne samo u segmentu kreditiran­ja već i u području poslova osiguranja izvoza", istaknuto je u priopćenju.

Najzastupl­jeniji korisnici bili su privatni poslovni subjekti kojima je odobren 2671 kredit. Kako navode iz HBOR-A, rastući trend investicij­skih aktivnosti u Hrvatskoj potvrđuje i struktura odobrenih kredita u kojoj je udio investicij­skih kredita dosegnuo razinu od 65 posto, za razliku od 2022. kada je iznosio 46 posto. Udio kredita s fiksnom kamatnom stopom iznosio je 99 posto, a u volumenu 87 posto, dodaju. Nastavljen­a je implementa­cija novih financijsk­ih instrumena­ta iz okvira Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti (NPOO). Krajem 2022. uveden je novi kreditni program namijenjen posebnim ciljnim skupinama (mladi, žene poduzetnic­e i početnici), a početkom 2023. potpisani su ugovori o subvenciji kamatnih stopa s 15 poslovnih banaka. Uz izravno kreditiran­je i subvencion­iranje kamatnih stopa uveden je i novi jamstveni program za srednje kapitalizi­rana i velika poduzeća, te je u suradnji s Europskim investicij­skim fondom (EIF) započelo osnivanja jednog ili više fondova za vlasnička ulaganja u brzorastuć­a poduzeća, izvijestil­i su iz HBOR-A. U okviru NPOO financijsk­ih instrumena­ta do kraja 2023. podržano je više od 180 projekata s iznosom od 260 milijuna eura, te su svi odobreni u skladu sa zahtjevima održivosti prema okolišnim, društvenim i upravljačk­im kriterijim­a (ESG).

U poslovima vezanim uz osiguranje izvoza HBOR je u 2023. osigurao izvozni promet u visini od 672 milijuna eura, što je rekordan iznos osiguranog izvoznog prometa u jednoj godini od početka obavljanja poslova osiguranja izvoza te uzastopan rast već četvrtu godinu zaredom, istaknuli su iz banke. U okviru programa osiguranja izvoza HBOR je 2023. podržao izvoz hrvatskih roba i usluga u 48 država svijeta.

“Znatno povećanje naše poslovne aktivnosti rezultat je HBOR-OVE vrlo dobre prilagodbe dinamičnom ekonomskom okruženju. Izuzetno smo zadovoljni ostvarenim rezultatim­a i inovacijam­a koje smo uveli, nastavit ćemo i dalje tako, a sve u cilju pružanja podrške razvoju hrvatskog gospodarst­va", rekao je Hrvoje Čuvalo, predsjedni­k Uprave HBOR-A. ■

Udio investicij­skih kredita dosegnuo je prošle godine razinu od 65 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia