Glas Slavonije

Žena bila u dva braka u isto vrijeme, osuđena je uvjetno

- M.BU.

L. M. P. (50) osuđena je na uvjetnu kaznu zbog braka s dva muškarca u isto vrijeme. Na jednom općinskom sudu u Slavoniji nepravomoć­no je proglašena krivom što je 6. prosinca 2016. u Njemačkoj zaključila brak sa Ž. M., svjesna da je u braku s A. S., s kojim je zaključila brak 30. srpnja 1999. u Bosni i Hercegovin­i, te da taj brak nije razveden, dakle, sklopila je novi brak iako se već nalazi u braku.

Za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece - dvobračnos­ti osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, no u zatvor neće ići ako ne počini novo kazneno djelo u roku od jedne godine. Uz navedeno dužna je platiti paušalnu svotu troškova suda te trošak psihijatri­jskog vještačenj­a. Optuženoj 50-godišnjaki­nji sudilo se u odsutnosti, a branitelj je u njezinu obranu naveo da nije kriva. Njezin suprug A. S. svjedočio je da je prije više od 30 godina u Bosni i Hercegovin­i živio s J. P. (poslije je promijenil­a ime i prezime) u izvanbračn­oj zajednici s kojom ima troje djece. Zbog ratnih zbivanja izbjegli su u Hrvatsku. Htjeli su krstiti djecu, no, kako nisu bili vjenčani, učinili su to 1999. u BIH, gdje su živjeli sve do 2012., kada su se preselili u jedan grad u Slavoniji. Sjeća se da je supruga 2016. otišla u Njemačku u posjet sinu, a potom je čuo od njezina brata da je otišla k izvjesnom Ž. M. u Düsseldorf. U telefonsko­m razgovoru sa suprugom saznao je da je to istina. Nakon što se vratila kući u Slavoniju, supruga je imala nekih zdravstven­ih problema, zbog čega je bila operirana. Brinuo se o njoj i pazio ju. Jednog dana na njihovu kućnu adresu došao je paket na njezino ime i, kada ga je otvorio, vidio je dokumente na kojima je pisalo da se ona udala za tog Ž. M. i da se sada zove L. M. P. Kada ju je upitao o čemu se radi, ona mu je odgovorila da ju je Ž. M. nasamario i da je to laž. Tijekom svibnja 2017. supruga mu je otišla od kuće u nepoznatom smjeru zbog čega je prijavio njezin nestanak policiji. Nakon nekoliko dana ju je nazvao preko mobitela saznavši od nje da se nalazi u mjestu na sjeveru Hrvatske. Kada su došli natrag kući, telefonski ga je nazvao Ž. M. govoreći mu je L. M. P. njegova žena i da će sa svojom ekipom doći po nju. Negdje u rujnu ili listopadu 2017. supruga mu je opet otišla od kuće u nepoznatom smjeru, a poslije je saznao da je opet otišla u Njemačku k Ž. M. Sudu je pročitan iskaz njihove kćeri, koja je u to vrijeme primijetil­a da se majka često koristi internetom do kasno u noć, zbog čega joj je otac često znao prigovorit­i. Nakon nekog vremena majka je otišla u Njemačku, odakle im se javljala, a nakon toga je prekinula svako javljanje. Došla je iz Njemačke na operaciju i tada su se tata i mama dogovorili da će zajednički živjeti. Nakon preseljenj­a počele su ponovno razmirice i svađe i tada joj je tata pričao da je majka tražila od tog svog novog razvod braka. Mama je tada ponovno otišla.

Ženu je vještačio psihijatar, koji je u svom nalazu i mišljenju naveo da je mogla shvatiti značenja svojih postupanja i mogla je vladati svojom voljom, odnosno bila je ubrojiva u vrijeme kada se udala za drugog muškarca dok je za jednog već bila udana. Njezinu neosuđivan­ost sud je cijenio kao olakotnu okolnost pri izricanju presude, a otegotnih okolnosti u konkretnom slučaju sud nije našao. S.lacić ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia