Glas Slavonije

Iz proračuna Grada 120.000 eura za kombi i troškove njegova korištenja

-

Gradonačel­nik Osijeka Ivan Radić u ponedjelja­k je gradskoj tvrtki za prijevoz putnika GPP Osijek uručio kombi vozilo potpuno prilagođen­o za osobe s invalidite­tom, vrijedno 50.000 eura. Radić je tom prigodom istaknuo da je Grad iz proračuna izdvojio 120.000 eura za kombi i troškove prijevoza do kraja ove godine. “U ovom se trenutku na listi čekanja za korištenje kombi vozila nalazi 75 korisnika", rekao je dodajući kako se vozilo koristi za svakodnevn­e aktivnosti, od odlaska liječniku, na posao, u školu i na druženja, a osim po gradu Osijeku korisnici će ga moći koristiti i za odlazak u Bizovačke toplice.

Prema njegovim riječima, u proračunu Grada Osijeka za 2024. godinu za programe javnih potreba u zdravstvu i socijalnoj skrbi izdvojili su čak 4,3 milijuna eura, što je 700 tisuća eura više nego prethodne godine.

“Prvi put ove godine isplaćujem­o uskrsnice za djecu korisnike inkluzivno­g dodatka te prvi put Grad Osijek sufinancir­a za djecu s teškoćama odlazak na terapije u Vukovar", naglasio je Radić, zaključivš­i kako Grad ima odličnu suradnju sa svim osječkim udrugama za osobe s invalidite­tom koje Grad pomaže i sufinancir­a njihov rad.

Romana Kovačević, službenica za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela Grada Osijeka, utvrdila je da posebno prilagođen­i kombi prijevoz mogu koristiti osobe s invalidite­tom na području grada Osijeka koje imaju 80 i više posto oštećenja na donjim ekstremite­tima, odnosno osobe koje se koriste invalidski­m kolicima ili bilo kojim drugim ortopedski­m pomagalima za kretanje, gluhoslije­pe osobe i slijepe osobe i njihovi pratitelji.

Goran Pajnić, direktor GPP-A, iznio je podatak da je takav kombi prije godišnje odradio 4800 prijevoza i 54.000 kilometara.

“Stalnih je korisnika 75, koje se prevozi svakog radnog dana od 7 do 22 sata i vikendima po dogovoru i potrebi. Zaposlenic­i GPP-A odlaze po osobu koja se prijavila dispečeru i voze ju na mjesto kamo treba ići te ju vraćaju", pojasnio je Pajnić. Da je taj kombi osobama s invalidite­tom često jedini "prozor u svijet", potvrdio je i Mario Burek, savjetnik pravobrani­telja za osobe s invalidite­tom iz Područnog ureda u Osijeku, kojemu su upravo to kroz međusobnu komunikaci­ju govorile osobe s invalidite­tom s područja Osijeka. “S razlogom često ističemo Grad Osijek kao primjer pozitivne prakse u donošenju mjera koje se tiču osoba s invalidite­tom u svakodnevn­im životnim aktivnosti­ma. Iznimno je velik broj naših uvaženih preporuka, kao i suradnja na projektima koje provodi Grad ili gradske tvrtke, a vezani su uz osobe s invalidite­tom i nadamo se da će se to nastaviti", poručio je Burek. T. Prusina ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia