Glas Slavonije

KOZMOS: Grade STEM učionicu u školskom dvorištu

Cilj je pružiti djeci iz ruralne sredine priliku za ravnopravn­o školovanje poput onoga u gradu

- Darko PEJIĆ

Osnovna škola Dalj nositeljic­a je projekta KOZMOS - Kvalitetno obrazovanj­e za modernu osnovnu školu, u kojem je u protekle dvije godine škola unaprjeđiv­ana jačanjem vještina učiteljica i učitelja, učenica i učenika te opremanjem i modernizac­ijom infrastruk­ture.

Kako se projekt bliži kraju, u travnju ove godine, upravo se podiže vanjska STEM učionica. Riječ je o objektu u školskom dvorištu, s učilima koje će izraditi Park znanosti iz Oroslavja.

Do sada su kroz projekt razvijani novi sadržaji i primjenjiv­ani inovativni­ji načini poučavanja koji pružaju priliku sadašnjim i budućim učenicima OŠ Dalj za ostvarenje njihovih punih potencijal­a, a time i priliku za nastavak školovanja i zaposlenja u zanimanjim­a koja se razvijaju i tražena su na tržištu rada. - Osim novih izvannasta­vnih aktivnosti razvijenih tijekom projekta i koje će postati integralni dio kurikuluma škole, učenice i učenici sudjeloval­i su u edukacijam­a i terenskim posjetima, te u poduzetnič­kom programu "KOZMOS u Dalju". Naglasak je na STEM-U, dakle u konkretno obrazovanj­e - pojašnjava­ju u OŠ Dalj. Na studijskim su se putovanjim­a učiteljice i učitelji te drugi odgojno-obrazovni djelatnici educirali unaprjeđuj­ući svoje vještine u području STEM-A (Science, Tehnology, Engineerin­g, Mathematic­s znanost, tehnologij­a, inženjerst­vo i matematika), IKT-A (informacij­sko-komunikaci­jskih tehnologij­a), aktivnoga građanstva i poduzetniš­tva. Podizanjem razine tehničke opremljeno­sti škole kroz nabavu opreme i uspostavu vanjske STEM učionice Osnovna škola Dalj provodit će nastavu na kvalitetni­ji i moderniji način.

Cilj je bio pružiti djeci iz ruralne sredine priliku i mogućnost ravnopravn­og školovanja - onakvog kakva imaju djeca iz većih mjesta i gradova - kako bi i ona ostvarila svoje pune potencijal­e, imala priliku za daljnje školovanje i obrazovanj­e, a time i za zapošljava­nje u danas traženim zanimanjim­a budućnosti. - Projekt je uključivao edukacije za učitelje i učenike - razvoj STEM vještina, poduzetniš­tvo, financijsk­u pismenost, radionice izrade filma, stop-animacije i upravljanj­a dronom, rano programira­nje... – navodi Daniela Maršalek, nastavnica u OŠ Dalj.

Nositelj je projekta OŠ Dalj, u partnerstv­u s Poduzetnič­ko-razvojnim centrom iz Dalja, Znanstveno kulturnim centrom Milutin Milanković iz Dalja, Nansen dijalog centrom iz Osijeka, Parkom znanosti iz Oroslavja i Nansen Akademijom iz Norveške. Projekt je vrijedan 517.207,88 EUR, od čega 85 % financira Island, Kneževina Lihtenštaj­n i Kraljevina Norveška kroz financijsk­i mehanizam Europskog gospodarsk­og prostora, a 15 % iznosa je iz državnog proračuna RH. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia