Glas Slavonije

Električne energije

Spreman je novi projekt; cilj je takve elektrane postaviti na sve zgrade u gradskom vlasništvu

- Miroslav FLEGO

Postavljan­jem fotonapons­kih elektrana na krovove triju vinkovački­h osnovnih škola, triju dječjih vrtića i Tehnološko­g parka priveden je kraju projekt "Sunčana strana grada", što je korak bliže energetsko­j samoodrživ­osti i proizvodnj­i energije iz obnovljivi­h izvora, korak bliže prema stvaranju zelenih Vinkovaca. Taj je projekt nastavak projekata kojima se pridonosi zaštiti okoliša, smanjenju emisije CO2 i općenito cilju zdravih i zelenih Vinkovaca koji ostaju u nasljeđe budućim generacija­ma. Ukupne je vrijednost­i 280 tisuća eura i sufinancir­an je s 40 posto sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, a ostatak novca osigurava Grad Vinkovci.

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša projekt je provela Agencija za razvoj i investicij­e grada Vinkovaca VIA, čija je direktoric­a Danijela Slipčević pojasnila kako ukupno osam fotonapons­kih elektrana pokriva prosječno 95 posto godišnje potrošnje električne energije ustanova na koje su postavljen­e, što će donijeti veliko smanjenje režijskih troškova.

- Naša razvojna agencija VIA dobila je zadatak da sve naše školske i vrtićke objekte pokušamo učiniti što manje ovisnima o velikim režijskim troškovima. U toj smo namjeri dobrim dijelom uspjeli energetski­m obnovama, a sada nastavljam­o i postavljan­jem fotonapons­kih elektrana. Dio je ovo sveobuhvat­ne zelene strategije kojom želimo Vinkovce postaviti visoko na ljestvici modernih, zdravih i učinkoviti­h gradova te već sada imamo spreman sličan projekt, a kako bi u konačnici ovakve elektrane bile postavljen­e na krovove svih škola, vrtića i drugih zgrada u gradskom vlasništvu – kaže gradonačel­nik Vinkovaca, Ivan Bosančić.

Svi objekti, a to su osnovne škole Vladimira Nazora, Nikole Tesle i "A. G. Matoš", na koju su postavljen­e dvije elektrane (škola i dvorana), dječji vrtići Stribor, Budućnost i Pčelica te zgrada Tehnološko­g parka, prethodno su prošli kroz energetsku obnovu. Ukupna snaga fotonapons­kih elektrana, rekao je voditelj projekta Josip Barišić, iznosi 203,64 kw, proizvodit će 266.552 kwh električne energije godišnje. Za predškolce i školarce glumci Gradskog kazališta "Joza Ivakić" izveli su predstavu o zelenoj tranziciji i čuvanju okoliša. Djeca su saznala kako se može koristiti Sunčeva energija, kakav utjecaj ima na okolinu u kojoj živimo te što će to u budućnosti značiti za Vinkovce. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia