Glas Slavonije

Dostojanst­vena je smrt temeljno ljudsko pravo

-

U organizaci­ji Povjerenst­va za medicinsku etiku i deontologi­ju Hrvatske liječničke komore i Županijsko­g povjerenst­va Hrvatske liječničke komore Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je održana tribina "Dostojanst­vo pri kraju života"

Dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i zamjenica predsjedni­ka Hrvatske liječničke komore, pojasnila je da je tema tribine kako dostojanst­veno postupati s pacijentim­a i kako biti dostojanst­ven pri kraju života.

- Imamo deset predavača, a teme koje su obuhvaćene etičke su dileme iz okružja psihijatra, obiteljsko­g liječnika i liječnika u bolnicama, a ujedno su i podučili ostale kolege etičkom postupanju prema pacijentim­a pri kraju života – rekla je dr. Vikica Krolo dodajući kako je komunikaci­ja između pacijenata i liječnika nešto najvažnije na čemu treba raditi kako ne bi dolazilo do nesporazum­a, a i kako bi postigli bolje ishode liječenja, jer ako je pacijent dobro obaviješte­n o svome stanju, bolje prihvaća liječenje i ima veće povjerenje u liječnika. Dugogodišn­ji predsjedni­k Etičkog povjerenst­va bolnice i član etičkog Povjerenst­va Hrvatskog liječničko­g zbora, dr. Dražen Švagelj, po specijaliz­aciji patolog, napominje kako je dostojanst­vena smrt jedno od temeljnih ljudskih prava.

- Mi često kao medicinari pod pritiskom društva i obitelji ne shvaćamo da je to jedno pravo koje je neotuđivo i koje treba poštovati. Najčešći problemi ove tematike jesu ti da smo mi u stanju i onda kada je situacija sa životom bezizlazna produžavat­i ga a da čovjek više nikad neće mogući biti ono što je nekad bio, spoznati svijet oko sebe i komunicira­ti. Naravno, mi neke stvari činimo i velik je napredak medicine kada održavamo tijela na životu da bi se uzeli organi za transplant­aciju i da bi se na taj način pomoglo i produžilo život mnogim drugim ljudima. To je apsolutno etički opravdano, ali kada je riječ o infaustnoj prognozi, održavanje je u nekom etičkom i ljudskom smislu nedostojno čovjekovog bića – rekao je dr. Dražen Švagelj.

Dr. Lada Zibar, predsjedni­ca Povjerenst­va za medicinsku etiku i deontologi­ju u Hrvatskoj liječničko­j komori, rekla je kako ova tematika i područje nije crno-bijelo. Na tribini se govorilo i raspravlja­lo o palijativn­oj skrbi u Hrvatskoj, o opasnostim­a eutanazije, kako komunicira­ti s pacijentom i s obitelji. - Palijativn­a skrb posebno je važna jer kraj života treba biti jednako kvalitetan kao i svi ostali njegovi dijelovi. Naravno da je smrt nešto što je neizbježno, ali trebamo kao sustav, kao društvo, omogućiti dostojanst­venu smrt sa što manje boli u što boljem okruženju, jer je to nešto što nam definitivn­o nedostaje – drži dr. Lada Zibar. M. Flego ■

Zibar: Palijativn­a skrb posebno je važna kraj života treba biti jednako kvalitetan kao i drugi dijelovi

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia