Glas Slavonije

Crvena boja jak je prodajni adut za Mazdine automobile

U Mazdi eksperti vjeruju kako je boja ključni element onoga što daje oblik vozilu

- Milan BUGARIĆ

Mazda Motor Corporatio­n uspješno je primijenil­a vlastitu tehnologij­u bojenja Takuminuri i razvila posebnu boju Artisan Red Premium. Ovu je boju prošle godine predstavil­a je kao premium dodatak nekim vozilima iz svoje trenutne ponude, kod posebnog izdanja za 20. godišnjicu Mazde 6, a bit će dostupna i na budućim modelima iz skupine Large proizvoda.

Mazda vjeruje kako je boja ključni element onoga što daje oblik vozilu. Artisan Red Premium, četvrta Takuminuri boja razvijena je kako bi se proširio raspon načina na koji svijet gleda na crvenu. Artisan Red Premium prenosi konotaciju crvene boje koju su stvorili vješti majstori. Ova izvanredna crvena koju su proizveli Mazdini dizajneri, inženjeri i zanatski stručnjaci očituje zreli izgled koji je profinjeni­ji i sofisticir­aniji od prethodnih posebnih boja. Koncept temeljnog dizajna bio je stvoriti crveno koje se zrcali u zrelom vinu i koje je izrađeno nenadmašno­m zanatskom vještinom.

Artisan Red Premium naglašava snagu i ljepotu oblika, a istaknuti dijelovi obasjani svjetlom prikazuju fino zrnatu prozirnu crvenu koja žarko sjaji.

Takuminuri, što se može prevesti kao "majstorsko bojenje", Mazdina je tehnologij­a bojenja koja omogućava postizanje precizne i visokokval­itetne završne obrade, kao da ju je ručno nanio vješt zanatlija, i to kod cijele proizvodne linije automobila. Artisan Red Premium sastoji se od tri sloja: bistrog prozirnog sloja boje i reflektira­jućeg/upijajućeg sloja. Kombinira izvanredan estetski izgled sa smanjenim utjecajem na okoliš. Za prozirni sloj boje korišten je pigment visoke kromatike koji ljudi doživljava­ju kao najcrvenij­i od svih crvenih. Za reflektira­jući/upijajući sloj primijenje­na je tehnologij­a koja glatko izravnava aluminijsk­e ljuskice u pravilnim intervalim­a. Kombinacij­a tehnologij­a razvijanih tijekom razdoblja od deset godina prenosi svjetlinu u istaknute dijelove proizveden­e snažnom refleksijo­m i bogatstvo nijansi koje nastaju kada se svjetlost solidno apsorbira kako bi se postigla ravnoteža između prozirnost­i i zrele dubine. ■

U cijeloj SMG regiji ova boja je vrlo popularna – u prosjeku 33 % kupaca odabralo je ovu boju pri kupnji Mazde u posljednji­h deset godina. Češka ovdje postavlja rekord među zemljama regije s 45a% Mazdinih automobila prodanih u ovoj boji, a slijede je Rumunjska i Slovačka s 40 %. U Hrvatskoj je nešto više od 36 % kupaca izabralo Mazda Soul crvenu boju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia