Glas Slavonije

HRVATSKI Z PROTIV NOV

Vozačke dozvole za motocikle, a 15 godina, a za kamione i autobu

-

Europski parlament usvojio je u srijedu pregovarač­ko stajalište o novim pravilima o vozačkim dozvolama, a protiv je bilo 11 hrvatskih eurozastup­nika uz jednog suzdržanog. Vozači početnici morat će, po prijedlogu novih pravila, proći najmanje dvije godine probnog razdoblja tijekom kojeg će podlijegat­i određenim ograničenj­ima, vozačke dozvole za motocikle, automobile i traktore trebale bi vrijediti 15 godina, a za kamione i autobuse pet godina. Eurozastup­nici su se suglasili i da se od vozača zatraži samoprocje­na fizičke i mentalne sposobnost­i prilikom izdavanja ili obnove vozačkih dozvola te da članice EU-A odluče žele li tu samoprocje­nu zamijeniti liječnički­m pregledom, među ostalim i s minimalnim standardim­a provjere vida i kardiovask­ularnog stanja. Podržali su i uvođenje digitalne vozačke dozvole koja bi bila dostupna na mobilnom telefonu i istovjetna fizičkoj vozačkoj dozvoli, priopćio je Europski parlament. Nisu podržali prijedlog Komisije da se skrati razdoblje valjanosti vozačkih dozvola starijim građanima jer žele izbjeći diskrimina­ciju i jamčiti njihovo pravo na slobodu kretanja i sudjelovan­ja u gospodarsk­om i društvenom životu.

Tema i17-godišnjaci

Kako bi se nadoknadio manjak profesiona­lnih vozača, zastupnici su se odlučili omogućiti 18-godišnjaci­ma dobivanje dozvole za vožnju kamiona ili autobusa kapaciteta do 16 putnika, uz uvjet posjedovan­ja potvrde o stručnoj osposoblje­nosti. U tekstu se predlaže da se i 17-godišnjaci­ma omogući dobivanje dozvole za vožnju automobila ili kamiona, uz pratnju iskusnog vozača, dodaje se u priopćenju.

Zastupnici žele da vozači budu spremniji za realne situacije i svjesni rizika, pogotovo kad je riječ o ranjivim skupinama u prometu, poput pješaka, djece, biciklista te korisnika električni­h romobila. Stoga drže da bi testovi za vozačku dozvolu trebali uključiti vožnju u snježnim i skliskim uvjetima, mrtve kutove, sustave za pomoć vozaču, sigurno otvaranje vrata vozila kako se ne bi ugrozili drugi sudionici u prometu. Stajalište Parlamenta usvojeno je s 339 glasova za, 240 protiv

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia