Glas Slavonije

ASTUPNICI IH PRAVILA

Ute i traktore trebale bi vrijediti se puno manje - pet godina

- H

te 37 suzdržanih. Protiv je glasalo 11 hrvatskih zastupnika pučani Karlo Ressler, Željana Zovko, Tomislav Sokol i Sunčana Glavak, socijaldem­okrati Tonino Picula, Biljana Borzan, Predrag Fred Matić i Romana Jerković, Valter Flego (Renew), Ladislav Ilčić (ECR) i nezavisni Mislav Kolakušić. Nezavisni zastupnik Ivan Vilibor Sinčić bio je suzdržan.

Nema kompromisa

Flego, zamjenski član Odbora EP-A za promet i turizam, glasao je protiv jer smatra da stajalište Parlamenta ne ide u smjeru smanjenja prometnih nesreća i veće sigurnosti sudionika u prometu. "Kad govorimo o sigurnosti na cestama, mislim da kompromisa ne smije biti. U ovoj Direktivi imamo jasan prioritet i zadaću - veća sigurnost u prometu i očuvanje mladih života. Zato ne smije biti kompromisa kad pričamo o tome smiju li ili ne smiju mladi sa 17 godina voziti grdosije od kamiona ili aute od 300 konjskih snaga. Naravno da ne smiju", rekao je Flego. Hrvatskom zastupniku sporno je i što se predlaže da dopuštena razina alkohola u krvi mladih vozača bude 0,2 promila.

- Ne smije biti kompromisa ni kad govorimo o promilima, mladi vozači ne smiju imati alkohola u krvi. U slučaju bijega s mjesta nesreće, naravno da je potrebno trajno oduzeti vozačku dozvolu. Na taj način možemo sačuvati puno života. Na mnoge važne stvari zatvorili smo oči. Vožnjom s 0,2 promila šaljemo krivu poruku - 'Kad piješ, vozi!' upozorava Flego. Ni izvjestite­ljica Karima Delli iz kluba Zelenih nije potpuno zadovoljna usvojenim tekstom. "Europski parlament imao je priliku unaprijedi­ti sigurnost na cestama u Europi i približiti se cilju nulte stope smrtnosti do 2050. te stvoriti robusniji okvir kojim se svi štite od nezgoda na cestama. Pravila uključuju moguće medicinske provjere pri izdavanju ili obnovi vozačkih dozvola te stroža pravila za vozače početnike", rekla je Delli.

- Na konačnom prijedlogu zakona dalje će raditi novoizabra­ni zastupnici i vjerujem da kad se politička dodvoravan­ja nakon izbora završe, novi će zastupnici slušati struku i imati zajednički i jedini ispravan cilj - spašavanje ljudskih života i smanjenje smrtnosti na cestama - rekao je Flego. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia