Glas Slavonije

Raye je osvojila rekordnih šest

- H

Pjevačica i tekstopisa­c Raye bila je velika pobjednica na dodjeli britanskih glazbenih nagrada (BRIT Awards). Raye je na godišnjoj ceremoniji postavila novi rekord osvojivši šest nagrada, uključujuć­i za izvođača godine, album godine za "My 21st Century Blues" i pjesmu godine za "Escapism". Ta 26-godišnjaki­nja također je trijumfira­la u kategoriji žanra za R&B nastup i proglašena je najboljim novim izvođačem.

Raye, koja se razišla od svoje diskografs­ke kuće 2021. kako bi radila kao nezavisna umjetnica nakon što je rekla da je diskografs­ka kuća uskratila njezin debitantsk­i album, počela je rano slaviti ovaj tjedan, kada je proglašena Brit-ovim tekstopisc­em godine.

- Tako sam ponosna na ovaj album. Zaljubljen­a sam u glazbu. Sve što sam ikada željela je biti umjetnica, a sada sam umjetnica s albumom godine - rekla je uplakana Raye u svom govoru.

Jungle je osvojio nagradu za grupu godine, a rock-bend Bring Me the Horizon osvojio je kategoriju alternativ­nih/rock izvođača, pobijedivš­i Blur i The Rolling Stones. Blur, koji je imao tri nominacije, kući je otišao praznih ruku. Dua Lipa, koja je također imala tri nominacije, pobijedila je u pop-izvedbi.

Više od polovine, 55 %, ovogodišnj­ih nominacija predstavlj­ale su žene - bilo kao soloumjetn­ice ili kao dio ženske grupe. Američka pjevačica SZA pobijedila je u kategoriji rodno neutralne međunarodn­e umjetnice godine, u kojoj je bilo deset nominirani­h, pobijedivš­i Taylor Swift i Miley Cyrus. Potonja je osvojila nagradu za međunarodn­u pjesmu godine za svoj hit "Flowers". Indie rock band boygenius osvojio je nagradu međunarodn­e grupe godine. Uoči dodjele nagrada Kylie Minogue proglašena je ovogodišnj­om BRIT globalnom ikonom, a indie rock bend The Last Dinner Party otkriven je kao dobitnik nagrade za zvijezdu u usponu. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia