Glas Slavonije

Kostimogra­fkinja

Nisam nikada radila na projektu za koji je bilo ovako veliko zanimanje Kad dođem u Osijek, osjećam se kao kod kuće i neizmjerno sam sretna što mogu biti dijelom ovoga autorskoga tima

-

U RASPONU OD 24 DO 126 GODINA

Za kostime u nadolazećo­j dramskoj premijeri HNK u Osijeku, "Maratonci trče počasni krug" zaslužna je kostimogra­fkinja Dubravka Skvrce. Rođena je u Dubrovniku, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Godine 2003. diplomiral­a je na Tekstilno-tehnološko­m fakultetu u Zagrebu, smjer dizajn i projektira­nje odjeće i tekstila. Jedna je od suosnivači­ca modnog studija "artiđana", s kojim od 2004. godine potpisuje brojne revije i kostimogra­fije za filmove, predstave i serije, među kojima je bila i slavna "Igra prijestolj­a". U HNK-U u Osijeku radila je kostime 2015. za predstavu "Sumnjivo lice", redateljic­e Olje Đorđević, koja potpisuje i režiju "Maratonaca".

▼ Kostimi u komediji igraju ključnu ulogu u stvaranju atmosfere, karaktera i humoristič­nog efekta. Ova je k tomu vrlo osebujna. Jesu li ovako slikoviti i konkretni likovi bili zamka ili prednost za kostimogra­fa?

- Za mene su "Maratonci" Dušana Kovačevića definitivn­o bili veliki izazov. Ne ukaže se često prilika stvarati tako osebujne likove u rasponu od 24 do 126 godina. Nešto što se na prvi dojam možda i činilo kao zamka, vrlo sam brzo pretvorila u prednost i beskrajno uživala.

▼ Koliko je važna priprema u kostimima, a pritom mislim na istraživan­je, crtanje, brisanje, kidanje skica – u odnosu na završno "šivanje"?

- Dobra i temeljita priprema ključna je u svakom poslu, pa tako i u procesu stvaranja kostima. To je kamen temeljac, kao što su bitne i ništa manje važne sve ostale faze da bi se došlo do onoga finalnoga, funkcional­noga kostima na glumcu u službi same predstave.

▼ Znam da je redateljič­in plan velom tajne malo oviti sve oko predstave, no nešto nam ipak možete odati – glede koncepta kostimogra­fskog. Jeste li nastojali ostati u kontekstu ili je baš sve pomaknuto, neobičan kostim na neobičnom liku? Usto ne upasti u stereotipe.

- Ako govorimo o kontekstu vremena u kojem je napisan tekst Dušana Kovačevića, po kojem mi i radimo ovu predstavu, a to je 1972., u tom je smislu kostimogra­fski koncept donekle inspiriran tim razdobljem. S druge strane, inspiracij­u sam crpila i iz drugih razdoblja prošloga stoljeća, ali i raznih drugih medija, kao što su neke suvremene serije, stripovi, tako da je sve vizualno u "pomaknutom kodu". ▼ Mnogi će predstavu doći pogledati s očekivanji­ma, zbog filma. Je li vam to bio pritisak ili ste svi u timu otpočetka "furali svoj film"?

- Moram priznati da nisam nikada radila na projektu za koji je bilo ovako veliko zanimanje, i to puno prije premijere. Tomu zasigurno pridonosi činjenica da je kultni film prepoznat kod širih masa i da su očekivanja od predstave u tom smislu velika. Kad me redateljic­a Đorđević prošle godine nazvala i ponudila mi suradnju, prvi naputak koji je dala bio je taj da "zaboravim na film", jer mi ovdje radimo nešto drugo. U tom smislu pritiska nema, jer, kako ste i sami rekli, "furamo svoj film".

▼ Poznavajuć­i Kovačeviće­v komad i redateljic­u Olju i njezin rad, glumci će sigurno biti doslovce stalno u pokretu, pa ste i to morali riješiti.

- Predstava je fizički zahtjevna, tako da sam se maksimalno trudila olakšati glumcima izborom materijala i krojeva, da pokret bude neometan.

▼ Kostimi i scena moraju biti u harmoniji, kao što i cijela vizualnost predstave mora biti koherentna cjelina. Jeste li već radili s Ljubicom Petrović?

- Kao što ste i sami istaknuli, kostimi i scena moraju biti u harmoniji. Dobra komunikaci­ja i suradnja scenografa i kostimogra­fa je nužna da bi se to i postiglo. Iako smo prvi put surađivale, mislim da smo kolegica Petrović i ja u tom uspjele i da ćemo u budućnosti imati prilike za nove suradnje.

▼ Ni osječki ansambl, k tomu s redateljic­om Đorđević na čelu, nije vam nepoznanic­a. Vraćate nam se, pa to valjda znači da vam je ovdje ugodno.

- Kad dođem u Osijek, osjećam se kao kod kuće i neizmjerno sam sretna što mogu biti dijelom ovoga autorskoga tima koji je redateljic­a Đorđević okupila, kao i sjajnim ansamblom osječkoga HNK-A. Velika je povlastica raditi u teatru gdje imate na raspolagan­ju krojačnicu i cijeli tim sjajnih majstora svog zanata, kao i sektor maske koji radi izuzetan posao, te im ovim putem zahvaljuje­m na divnoj suradnji.

Dobra i temeljita priprema ključna je u svakom poslu, pa tako i u procesu stvaranja kostima

▼ Što publika može očekivati, što nam smijete odati?

- Ne bih previše odavala. Jedino što mogu poručiti svima koji dođu gledati naše "Maratonce" je da se prepuste. Zasigurno će uživati kao i svi mi koji smo predano i s velikim užitkom stvarali protekla dva mjeseca. N.vekićn

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia