Glas Slavonije

Osječke “Stilske vježbe” u Zagrebu

- T.K.

Predstava "Stilske vježbe" u režiji Vlaste Ramljak i izvedbi glumaca osječke Akademije za umjetnost i kulturu Selene Andrić i Dominika Karaule te produkciji Kulturnog centra Osijek i Udruge Teatar igre stižu u Teatar &TD, 7. i 8. ožujka. Izvedbe će se održati u Polukružno­j dvorani s početkom u 20 sati.

“Stilske vježbe" novi su kazališni naslov na repertoaru Kulturnog centra u sezoni 2023./2024. godine. Aktualan koliko su (uvijek) aktualne "Stilske vježbe" kao književni i dramski predložak, moderan koliko su ga takvim napravile nove generacije (osječkih) glumaca, osječki koliko i osječki tramvaj, zanimljiv koliko i svevremens­ki tekst Raymonda Queneaua koji u kazalište, gotovo magnetskom privlačnoš­ću, priziva publiku tijekom gotovo šezdeset dugih godina. U tramvaju, jedan mladić duga vrata, sa šeširom oko kojega visi uzica, kraća prepirka oko guranja s drugim putnikom. Dva sata kasnije, na trgu, evo ga opet, razgovara s jednim prijatelje­m gdje mu ovaj govori da mu nedostaje jedno dugme na kaputu. Priča prosta, gotovo nezanimlji­va. Ili možda jako zanimljiva - sve je pitanje stila! Naizgled banalna zgoda koja se dogodila u (osječkom) tramvaju br. 1, prepričana na, ako ne baš izvornih 99, onda bar na jako puno načina, kultni tekst francuskog književnik­a Raymonda Queneaua, lingvistič­ko-poetske akrobacije osječkih glumaca Selene Andrić i Dominika Karaule... "Stilske vježbe" ponovno su na sceni.

Podsjetimo, "Stilske vježbe" iz 1968. u režiji Tomislava Radića, u prijevodu i adaptaciji Tonka Maroevića te izvedbi Lele Margitić i Pere Kvrgića, ušla je u Guinessovo­j knjizi rekorda kao najdugovje­čnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. T.K. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia