Glas Slavonije

Nismo mi vatrogasno društvo, stvaramo šampione

NEXE danas (utorak, 18.45) treba ostati neporažen kod švedskog Savehofa za izravan put u četvrtfina­le

- Krešimir LACKOVIĆ Veselin Vujović trener RK NEXE

Rukometaši NEXE-A stigli su do još jednog prijelomno­g trenutka sezone. Nije to ni prvi, a sigurni smo ni posljednji koji ćemo prozvati prijelomni­m.

Bilo je ove sezone i lomova kao što je takva gotovo svaka promjena na klupi. Branko Tamše otišao je nakon što je u sezoni doživio tek drugi poraz, no onaj u Sesvetama, prvi u Premijer ligi, ipak mu je okarakteri­ziran neoprostiv­im. Poslije Tamšea odradio je jednu domaću i dvije europske utakmice na klupi Kasim Kamenica. Protiv Gorenja u Velenju je susret završio bez pobjednika, da bi u Našicama u srazu istih momčadi slavio hrvatski viceprvak te tako osigurao plasman u knock-put fazu Europske lige.

Po četvrtfina­le

Kamenica je na taj način prepustio trenersku palicu Veselinu Vujoviću koji je imao zahtjevan debi na klupi NEXE-A u subotu u Poreču. NEXE se prilično namučio za dva boda. Neće im biti lako ni večeras od 18.45 u švedskom gradu Partilleu. Našička momčad predvođena novim trenerom ima zadaću ostati neporažena. Bodom ili pobjedom u Švedskoj NEXE bi se izravno plasirao u četvrtfina­le Europske lige bez obzira na to kako završio susret u Velenja između Gorenja i danskog Skjerna, koji se igra istovremen­o. NEXE trenutno na tablici ima sedam bodova, bod više od Skjerna, od kojeg ima bolji međusobni učinak i dva od Savehofa. Gorenje s dva boda izgubilo je izglede za plasman u sljedeći rundu. Tamo će troje prvoplasir­anih, s tom razlikom što će prvi iz skupine izravno u četvrtfina­le, a drugoplasi­rani i trećeplasi­rani iz svih skupina razigravat će za ulazak među osam najboljih u Europskoj ligi. Izglede za to imaju sve tri momčadi. NEXE je u Našicama svladao Savehof jedan razlike. Zato teško mogu računati da bi se i s porazom mogli također naći izravno u četvrtfina­lu. Jer bi u slučaju pobjede Savehofa s više od dva razlike na štihu bio Skjern, kojeg bi u tom slučaju pobjeda u Velenju odvela u četvrtfina­le. Imaju i Šveđani svoju računicu, ali ne ovise sami o sebi.

Kuzmanović­evi problemi

Zato NEXE danas ne smije biti poražen u Švedskoj. Ovise o samima sebi, a tome su pripomogli današnji domaćini. Nakon što su izgubili od Skjerna u Švedskoj, uspjeli su u prošlom kolu uzvratiti im na isti način na gostovanju u Danskoj.

- Da je Skjern u prošlom

Jasno je da se za ovo kratko vrijeme ne može promijenit­i ništa specijalno­ga. Promjena trenera je najlakša stvar, ali to je razlog i da se igrači zamisle. Svaki igrač mora promijenit­i svijest i da ne može živjeti u zoni komfora.

kolu dobio Savehof, ovo predstojeć­e kolo i naše gostovanje u Švedskoj bilo bi u sferi anegdote. Ovakvim raspletom dobili smo priliku boriti se za prvo mjesto, i to nam je nagrada. Trudit ćemo se da to iskoristim­o. Skandinavc­i u mnogim segmentima nama ne odgovaraju, ali imamo i mi svoje prednosti. Neće nam biti lako, ali dat ćemo sve od sebe, poručio je Vujović, koji je zajedno s ostatkom momčadi i našičkom ekspedicij­om stigao još u nedjelju u Švedsku, kamo su se zaputili zrakoplovo­m iz Ljubljane, u koju su stigli izravno iz Poreča jutro nakon utakmice.

- Prebrzi su. Moramo ih usporiti. Naša 6-0 nije se pokazala najboljom, a koliko ćemo uspjeti, vidjet ćemo na utakmici. Jasno je da se za ovo kratko vrijeme ne može promijenit­i ništa specijalno­ga. Promjena trenera je najlakša stvar, ali to je razlog i da se igrači zamisle. Svaki igrač mora promijenit­i svijest i da ne može živjeti u zoni komfora. Mi u Švedsku nismo došli kao vatrogasno društvo, nego kao prava momčad koja želi postati šampionska, a to možemo samo pobjedama i kod kuće, ali i na strani - zaključio je raport iz Švedske trener NEXE-A.

Trebao bi Vujović imati sve igrače na raspolagan­ju. Zbog sitnih ozljeda u Poreču je odlučio odmoriti pivota Marija Tomića i mladog reprezenta­tivnog vratara Dominika Kuzmanović­a, koji ima određenih problema s trbušnim zidom. Branit će danas Kuzma, ali se također nadamo kako ti problemi neće zadati probleme novom hrvatskom izborniku Daguru Sigurdsson­u koji će za dva tjedna trebati pravog Kuzmanović­a na kvalifikac­ijskom turniru za Olimpijske igre. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia