Glas Slavonije

Velike stranke prošlu su godinu zaključile s viškovima na računu

- H

Sve političke stranke zastupljen­e u Hrvatskom saboru, njih 24, i nezavisni zastupnici, njih petero, pokazali su veliku financijsk­u disciplinu, na vrijeme su Državnom izbornom povjerenst­vu (DIP) dostavili izvješća o poslovanju u 2023. Od 165 političkih stranaka, obveznica dostave godišnjeg financijsk­og izvještaja za 2023., to je do propisanog roka, 29. veljače, učinila 121, od čega 120 aktivnih i jedna brisana. Jesu li uz propisani rok poštovale i druga pravila u sastavljan­ju izvještaja, nadzorom će utvrditi DIP. Opsežan je to posao, jer DIP nadzire i nezavisne zastupnike i nezavisne vijećnike.

Izvještaji velikih stranaka otkrivaju da su godinu zaključile s viškovima na računu. Ipak, ima i iznimaka, manjak su iskazale Hrvatska stranka umirovljen­ika (HSU) i Odlučnost i pravednost (OIP). Po prihodima i donacijama HDZ je i dalje na vrhu, no zanimljivo je da drugo mjesto po donacijama, gotovo 42 tisuće eura, drži stranka Zagreb je naš, koja nije zastupljen­a u Saboru, ali je u zagrebačko­j Gradskoj skupštini. Otprije poznata po brojnim donatorima koji joj uplaćuju male iznose, lani je imala 1849 donacija.

HDZ je 2023. zaključio s viškom od 1,7 milijuna eura, tolika je, naime, razlika između prihoda (6,3 milijuna) i rashoda (4, 6 milijuna) stranke. Uredno višegodišn­je poslovanje i preneseni viškovi omogućili su mu da u nadolazeće­m razdoblju raspolaže sa 5,5 milijuna eura. Većinu prihoda, gotovo 3, 5 milijuna, stranka je dobila iz državnoga i lokalnih proračuna, a na temelju broja saborskih zastupnika i vijećnika, no nisu zanemarivi ni prihodi od članarina, oko milijun eura. HDZ je od donatora dobio gotovo 59 tisuća eura, što je u odnosu prema nekim prijašnjim godinama, relativno skroman iznos. Najviše je dobila od tvrtki Radnik iz Križevaca (15 tisuća eura) te Bistra iz Đurđevca i Doctyp iz Zagreba (po 10 tisuća eura). SDP-OV višak na kraju prošle godine iznosio je 753 tisuće eura, prihodi stranke bili su 3,6 milijuna eura, a rashodi 2,8 milijuna. Dobru sliku kvari manjak koji se vuče iz prijašnjih godina, pa će stranka morati naći načina da pokrije minus od 336 tisuća eura. Od članarina je SDP lani prikupio gotovo 230 tisuća eura. Šezdesetak donatora na stranački je račun uplatilo oko 10.500 eura. Prihodi Mosta lani su bili 700 tisuća eura, rashodi 678 tisuća, pa su godinu završili s plusom od 23 tisuće eura. Dobro poslovanje iz prijašnjih godina omogućilo im je da nadolazeće razdoblje, koje uključuje i izbore, čekaju sa 97 tisuća eura u blagajni.

Stranka Možemo od donatora je prikupila 12.500 eura. I za tu je stranku prošla godina bila financijsk­i uspješna, uprihodila je 380 tisuća eura, a potrošila 270 tisuća, višak je, dakle, oko 111 tisuća eura. Dodaju li se tome i viškovi iz prethodnih godina, Možemo u sljedeće razdoblje ulazi s pola milijuna eura u blagajni. Vidljivo je osjetno povećanje prihoda od članarina (za 63 posto) i članskih doprinosa (79 posto), od kojih je lani prikupljen­o 26.400 eura, a godinu prije 15.100 eura. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia