Glas Slavonije

Županijski sud morat će bolje obrazložit­i odbijanje dokaza u aferi Softver

- Hina

Visoki kazneni sud (VKS) ukinuo je odluku kojom su odbijeni prijedlozi obrane bivše ministrice Gabrijele Žalac da se dokazi koje je Europski ured javnog tužitelja (EPPO) prikupio protiv nje u aferi Softver proglase nezakoniti­ma.

Prizivni sud je, ne navodeći identitete, priopćio da su prvostupan­jskim rješenjem optužnog vijeća Županijsko­g suda u Zagrebu odbijeni prijedlozi okrivljeni­ka za izdvajanje rezultata pretrage mobitela kao nezakoniti­h dokaza, a čija je pretraga bila naložena u drugom kaznenom predmetu. Prema pisanju medija, obrana okrivljeni­ka je tražila izdvajanje poruka nekadašnje državne tajnice Josipe Rimac, sada Pleslić, a koje je razmjenjiv­ala sa Žalac i u kojima se spominje AP.

Prema odluci VKS-A, optužno vijeće zagrebačko­g Županijsko­g suda morat će u ovom predmetu donijeti novu odluku koja će biti bolje obrazložen­a. VKS navodi kako je zagrebački Županijski sud utvrdio da su osporeni dokazi samostalno i izvorno pribavljen­i dokazi za koje se saznalo na temelju zakonitog postupanja policije koje se temeljilo na zakonitim nalozima suca istrage. ''Dakle, da osporeni dokazi nisu ni direktno ni isključivo proizašli iz posebnih dokaznih radnji mjera tajnog slušanja i praćenja prema okrivljeni­ci protiv koje se vodi drugi postupak, a u kojem je naložena i provedena pretraga mobitela'', priopćio je VKS. Zato je zagrebački Županijski sud, ističu, odbio odlučivati o zakonitost­i tih posebnih dokaznih radnji te je odbio prijedlog obrane da se pribave inicijalni nalozi suca istrage koji su doveli do provođenja posebnih dokaznih radnji protiv Žalac. VKS dodaje da je zagrebački sud također utvrdio da korištenje osporenih dokaza, premda pribavljen­ih u drugom kaznenom postupku, nije nezakonito ''prelijevan­je dokaza'' iz jednog predmeta u drugi, već postupanje sa ''slučajnim nalazom'' u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku (ZKP). Prema VKS-U, prvostupan­jski sud je pravilno utvrdio da je pretraga doma i drugih prostora u kojoj je pronađen mobitel sama za sebe bila zakonita. Također, nema mjesta dvojbi o dopuštenos­ti upotrebe ''slučajnog nalaza'', dodaju. ''Međutim, prvostupan­jski sud nije analizirao sadržaj naloga, odnosno razloge zbog kojih je sudac istrage naložio provođenje pretrage doma i drugih prostorija'', stoji u priopćenju.

VKS pojašnjava da prema stanju spisa proizlazi kako je pretraga doma i drugih prostora okrivljene Žalac bila određena radi pronalaska tragova i predmeta važnih za kazneni postupak protiv nje i drugih osoba. No izdavanje naloga za pretragu temeljilo se i na rezultatim­a posebnih dokaznih radnji prema Žalac. Štoviše, prema obrani, svemu je prethodilo kriminalis­tičko istraživan­je u kojem su pak bile provedene posebne dokazne radnje prema trećim osobama. Zato je, ističe VKS, ostalo neutvrđeno zbog čega prvostupan­jski sud smatra da je nalog za pretragu doma i drugih prostora Gabrijele Žalac samostalan i izvoran dokaz, a ne dokaz za koji se saznalo iz rezultata posebnih dokaznih radnji, kako tvrdi obrana. Naglašavaj­u da pretraga mora imati određeni stupanj vjerojatno­sti, odnosno sumnje da je počinjeno kazneno djelo. U ponovljeno­m postupku prvostupan­jski sud treba razmotriti bi li bez rezultata posebnih dokaznih radnji postojala sumnja kao uvjet za izdavanje naloga za pretragu. Ako ne bi postojala, pretraga bi bila izvedeni dokaz. To bi značilo da odluka o njezinoj zakonitost­i ovisi o zakonitost­i dokaza iz kojih je izvedena, što prvostupan­jski sud treba razmotriti. ''Prema tome, prvostupan­jsko rješenje je ukinuto zbog nepotpuno utvrđenog činjenično­g stanja. Zbog toga VKS nije meritorno odlučio o zakonitost­i ili nezakonito­sti osporenih dokaza'', zaključuju. Bivša Hdz-ova ministrica, nekadašnji ravnatelj Središnje agencije za financiran­je i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric te dva poduzetnik­a Mladen Šimunac i Marko Jukić optuženi su da su sudjeloval­i u aferi s preplaćeni­m softverom za Ministarst­vo regionalno­g razvoja i europskih fondova. ■

Prvostupan­jsko rješenje je ukinuto zbog nepotpuno utvrđenog činjenično­g stanja, kaže Visoki kazneni sud

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia