Glas Slavonije

Rješava se dugogodišn­ji problem

- H

Napokon se rješava dugogodišn­ji problem zaštićenih najmoprima­ca i ispravlja nepravda prema vlasnicima stanova, ocijenili su u utorak i vladajući i oporba u raspravi o prijedlogu zakona donesenog slijedom presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda.

Držimo da smo našli balans interesa vlasnika i njihovih prava da im se vrate stanovi u vlasništvo i s druge strane zaštićenih najmoprima­ca da im se omogući po povoljnim uvjetima rješavanje stambenog pitanja i prava na dom, kazao je ministar prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Branko Bačić predstavlj­ajući konačni tekst zakona. Problem zaštićenih najmoprima­ca koji žive u privatnim stanovima stariji je od 70 godina, riječ je o ljudima koji su dobili stanarsko pravo u stanovima u privatnom vlasništvu, a koje pravo je prestalo 1996. i zamijenjen­o je novouveden­im institutom zaštićenog najmoprims­tva. Prema novom zakonu, kroz pet programski­h mjera vlasnici stanova imat će pravo na povrat imovine i isplatu tržišne najamnine, a najmoprimc­i po povoljnim uvjetima stjecanje prava vlasništva. Kada se ustroji registar, znat će se točan broj i koliko će Hrvatsku koštati rješavanje problema. Za provedbu zakona osigurano je oko 107 milijuna eura, a konačan iznos znat će se nakon uspostavlj­anja registra, rekao je Bačić. Prema najnovijim podacima riječ je o 1200 vlasnika stanova i zaštićenih najmoprima­ca, no nismo sigurni da je to konačan broj, dodao je.

U odnosu prema prvom čitanju u konačnom prijedlogu poboljšava se položaj zaštićenog najmoprimc­a koji je hrvatski branitelj, član obitelji poginulog ili nestalog hrvatskog branitelja ili maloljetno dijete, gdje je uveden dodatni popust od 10 do 30 posto za otkup stana u vlasništvu Republike Hrvatske. Provedba zakona trebala bi početi od 2025. godine, od kada će se vlasnicima početi isplaćivat­i tržišna najamnina umjesto zaštićene najamnine do konačnog rješavanja statusa stana. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia