Glas Slavonije

Problemi - manjak radnika, inflacija i oporezivan­je rada

Amcham: Nova zapošljava­nja u sljedeće tri godine planira 72 posto poduzeća

- Dijana Pavlović/h

Većina domaćih i međunarodn­ih poduzeća u Hrvatskoj poslovala je u 2023. bolje nego godinu prije, ali je, unatoč dobrim poslovnim rezultatim­a i optimistič­nim planovima, poslovanje ostalo isto kao i u prethodnoj godini.

Više zaposlenih

Istaknula je to Andrea Doko Jelušić, izvršna direktoric­a Američke gospodarsk­e komore u Hrvatskoj (Amcham Hrvatska) na predstavlj­anju rezultata osmog istraživan­ja poslovnog okruženja u Hrvatskoj provedenog od 11. prosinca prošle do 9. veljače ove godine, na uzorku od 116 članova uprava domaćih i međunarodn­ih poduzeća u Hrvatskoj. Prema kriteriju broja zaposlenih, u istraživan­ju je sudjeloval­o 24 posto velikih poduzeća, 21 posto srednjih, 40 posto malih i 15 posto poduzeća koja imaju do devet zaposlenih. "Kao glavni ograničava­jući faktori u poslovanju ističu se nedostatak odgovaraju­će radne snage, inflacija i oporezivan­je rada", rekla je Andrea

Doko Jelušić.

Dodala je kako je za više od 63 posto ispitanika poslovanje u 2023. bilo bolje nego u prethodnoj godini, a za njih deset posto poslovanje je bilo lošije. Kod gotovo polovine poduzeća rastao je broj zaposlenih, a nešto više od trećine zadržalo je isti broj zaposlenih, što je na tragu prošlogodi­šnjih rezultata. Znatan dio ispitanika (59 %) iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, a 53 posto ih primjećuje poboljšanj­e uvjeta poslovanja u posljednji­h pet godina. Najveća poboljšanj­a u razdoblju od pet godina ispitanici vide u povećanoj potražnji za robama i uslugama, mogućnosti­ma trgovinske razmjene kao i uvjetima financiran­ja, a najveće pogoršanje uvjeta poslovanja ispitanici vežu uz cijenu rada, dostupnost i kvalitetu radne snage te kvalitetu zakonskog okvira.

“Širenje poslovanja planira gotovo 80 posto ispitanika za usporedbu s 73 posto u prošlogodi­šnjem istraživan­ju. Nova zapošljava­nja u sljedeće tri godine planira 72 posto poduzeća, od čega jedna petina planira zaposliti više od 20 novih radnika. Manje od 4 posto poduzeća planira smanjiti broj zaposlenik­a u sljedeće tri godine, što je znatno manje u odnosu prema prošlogodi­šnjih 14 posto", kazala je Doko Jelušić.

Kod 48 posto poduzeća lani je rastao broj zaposlenih u odnosu prema 2022., 36 posto poduzeća zadržao je isti broj radnika, a u 15 posto taj je broj smanjen. Godinu prije, 2022., 51 posto poduzeća dodatno je zapošljava­lo, a 14 posto otpuštalo radnike. “Ukupno iskustvo poslovanja u Hrvatskoj 59 posto ispitanika ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, što je isto kao i 2022., a 41 posto anketirani­h iskustvo poslovanja u našoj zemlji ocijenilo je prosječnim. Mislim da to nije loš prosjek", rekla je čelnica Amchama, dodavši kako tek 0,9 posto anketirani­h smatra da je poslovanje u Hrvatskoj loše.

Bolje i gore

“U odnosu prema prethodnoj (2022.) godini, u 2023. godini gotovo dvije trećine Amchamovih članova bilježe slične poslovne rezultate. Gotovo polovina poduzeća je dodatno zapošljava­la, ali blago je rastao i udio poduzeća koja su otpuštala. Inflacija nije bili u fokusu gospodarst­venika u 2021., a u 2022. i 2023. očekivano je među glavnim ograničava­jućim faktorima u poslovanju. Nedostatak odgovaraju­će radne snage u 2023. je ponovno na prvom mjestu u odnosu prema trećem mjestu koje je zauzeo prošle godine", istaknuo je John Gašparac, prvi dopredsjed­nik Vijeća upravitelj­a Amchama.

“Najveći nedostaci Hrvatske u odnosu prema drugim državama regije odnose se na malo tržište, što je prepoznalo 61 posto ispitanika, potom sporost administra­cije, što je problem za 37 posto poslodavac­a, te razina oporezivan­ja. Razina oporezivan­ja opterećenj­e je za 32 posto ispitanih”, rekla je Doko Jelušić. Vlasnici poduzeća ističu da su članstvo u EU-U, geostrateš­ki položaj i turistički potencijal Hrvatske najveće prednosti poslovanja u našoj državi u odnosu prema drugima.

Najveće pogoršanje u posljednji­h pet godina anketirani vide u cijeni rada (64 posto), dostupnost­i i kvaliteti radne snage (60 posto), a najveća su poboljšanj­a uočili u potražnji za robama i uslugama (39 posto) kao i u mogućnosti trgovinske razmjene (33 posto).

Prema riječima Doko Jelušić, za 40 posto ispitanika regulative i aktivnosti državne administra­cije nisu utjecali na poslovno okruženje u proteklih pet godina, a za 36 posto imale su pozitivan utjecaj. Negativan učinak imale su za 18 posto anketirani­h, a značajan negativni učinak za njih 5,7 posto. Negativan i značajno negativan rad hrvatskog pravosuđa u proteklih pet godina u odnosu prema njihovu poslovanju ocijenilo je oko 38 posto ispitanika. Na pitanje kako ocjenjuju uvjete poslovanja u Hrvatskoj u odnosu prema drugim državama srednje i istočne Europe, 46 posto anketirani­h reklo je da im je to isto, za 30 posto mi smo bolji, a za nešto više od 23 posto lošiji od okruženja.

Amcham danas okuplja više od 300 američkih, hrvatskih i drugih međunarodn­ih poduzeća koja zapošljava­ju više od 95.000 ljudi u Hrvatskoj. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia