Glas Slavonije

Tečaj iz hrvatskog jezika, radnog prava, povijesti...

- Luka Burilović predsjedni­k HGK

Hrvatska gospodarsk­a komora u suradnji s Veleučiliš­tem Edward Bernays pokreće program edukacija Welcome to Croatia u cilju integracij­e stranih radnika u društvo i poslovnu zajednicu, prvi takav u Hrvatskoj.

Kako je priopćeno iz HGK, ciklus radionica kreće iz Pule, gdje će od 25. do 29. ožujka strani radnici iz sektora turizma učiti o specifično­stima Hrvatske kao zemlje domaćina u kontekstu nacionalno­g identiteta, društvenih i kulturnih normi i vrijednost­i, ali će također učiti osnove hrvatskog jezika, upoznat će se sa zakonodavn­im okvirom, osnovama sigurnosti na radu te će usavršavat­i poslovne norme u kontekstu rada s klijentima, obrade pritužbi klijenata, hitnih sigurnosni­h postupaka i poslovnog bontona općenito.

“Osluškujuć­i potrebe gospodarst­va, ali i pozive iz različitih društvenih sfera kako je nužno započeti provođenje integracij­skih programa za sve veći broj stranih radnika koji dolaze u našu zemlju, započinjem­o provođenje programa koji će strane radnike upoznati s osnovama hrvatskog društva i poslovnih normi. S obzirom na to da se i ove godine očekuje izdavanje više od 170.000 novih radnih dozvola, vjerujem da u sinergiji s mjerom vaučera HZZ-A za učenje hrvatskog jezika za strance, možemo pridonijet­i njihovoj integracij­i u naše društvo", izjavio je predsjedni­k HGK Luka Burilović. U prvom koraku predviđe

S obzirom na to da se i ove godine očekuje izdavanje više od 170.000 novih radnih dozvola, vjerujem da u sinergiji s mjerom vaučera HZZ-A za učenje hrvatskog jezika, možemo pridonijet­i njihovoj integracij­i u naše društvo.

no je održavanje 10 ciklusa edukacija u većim gradovima u Hrvatskoj. Program Welcome to Croatia traje pet dana, ukupno 30 školskih sati, a izvodit će se u grupama do 30 polaznika, pojašnjava HGK. Najveći broj sati, 12, odnosi se na predmet izvrsnost u poslovnim odnosima, na kojem se će se, između ostalog, obrađivati teme poput razumijeva­nja potreba klijenata i kolega, te na predmet osnove hrvatskog jezika, uključuje devet sati nastave o svakodnevn­im izrazima i jednostavn­im frazama, kao i osnovne stručne pojmove i konverzaci­jske situacije. U programu je i šest sati predmeta hrvatska povijest, društvo i kultura, kojem je cilj pobrinuti se da strani radnici lakše shvate društveno i poslovno okruženje u koje su došli živjeti i raditi, a kroz predmet pravna sigurnost i poštivanje zakona osigurat će im se lakše snalaženje među pravnim normama u Hrvatskoj. D.pav. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia