Glas Slavonije

Šverc cigareta se nastavlja, kazne za vozače - enormne

Cigarete su pronađene u teretnim vozilima nakon pregleda. Oduzete su, a vozači novčano kažnjeni

- Sandra Lacić

Zbog visokih cijena cigareta i duhanskih proizvoda njihovo crno tržište i dalje cvjeta. Proteklog vikenda carinici su spriječili tri pokušaja krijumčare­nja ukupno 13.300 cigareta, ali i nezakonito­g unosa gotovine u Hrvatsku, na graničnim prijelazim­a Bajakovo i Stara Gradiška.

- Provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prijelazu Bajakovo 2. ožujka, ovlašteni carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Vukovar, izdvojili su radi kontrole teretno vozilo turskih registraci­jskih oznaka kojim je upravljao turski državljani­n. Pretragom vozila ispod kabine vučnog vozila, s lijeve i desne strane motora u crnim putnim torbama pronađeno je ukupno 400 kutija (8000 komada) cigareta "Parliament Night Blue", koje je vozač pokušao na skriveni način unijeti u carinsko područje EU-A. Za počinjeni prekršaj vozaču je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 12.000 eura, a pronađene cigarete su oduzete - doznajemo iz hrvatske Carine.

Vukovarski su carinici 3. ožujka na graničnom prijelazu

Bajakovo izdvojili radi kontrole teretno vozilo turskih registraci­jskih oznaka kojim je upravljao turski državljani­n. Pretragom kabine tegljača pronađeno je sakriveno ukupno 265 kutija (5300 komada) cigareta "Parliament Night Blue". Za počinjeni prekršaj vozaču je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 8100 eura, a pronađene cigarete su oduzete.

Nekoliko dana prije carinici su na prostoru tržnice u Zagrebu primijetil­i dvije muške osobe, recidivist­e, u počinjenju prekršaja iz Zakona o trošarinam­a i kaznenih djela nedopušten­e trgovine, kako stoje pokraj automobila i manipulira­ju vidljivo ispunjenim plastičnim vrećama i torbama za koje je postojala osnovana sumnja da se u njima nalaze duhanski proizvodi namijenjen­i nezakonito­j prodaji na prostoru gradske tržnice. Pregledom vozila, vreća i torba, koje su osumnjičen­i izvadili iz osobnih vozila, pronađeno je ukupno 35,20 kilograma sitno rezanog duhana i 6960 cigareta. Zbog nezakonito­g posjedovan­ja duhanskih proizvoda osumnjičen­ima je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 10.000 eura. Kako su odbili postupiti po naredbi ovlaštenih carinskih službenika, iz hrvatske carine tada su objavili kako će osumnjičen­ima biti izdan i prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 5000 eura. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia