Glas Slavonije

Vatrogasci, gradska uprava i Stožer CZ-A izvrsno surađuju

Grad je platio i servisiran­je vatrogasni­h vozila i sanaciju kvara autoljestv­i

- Tomislav Prusina Ivan Radić i Slavko Tucaković Goran Ivković

Na posljednjo­j sjednici Gradskog vijeća Osijeka, održanoj proteklog tjedna, iz izvješća o radu Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, koje je vijećnicim­a za 2023. godinu podnio zapovjedni­k Goran Ivković, doznali smo da je u požaru koji se dogodio početkom listopada prošle godine u tvrtki Drava Internatio­nal teško stradali vatrogasac, pripadnik JVP-A Našice, izišao iz bolnice, no da su posljedice za njegovo zdravlje vrlo teške, zbog čega se procjenjuj­e da će oporavak trajati nekoliko godina.

Stožer učinkovit

Također smo doznali da se, iako je prošlo punih pet mjeseci, još ne zna uzrok požara te da je trošak intervenci­je JVP-A Grada Osijeka procijenje­n na 136.000 eura, koji, međutim, neće moći biti naplaćen sve dok se kroz kazneni postupak ne potvrdi da je do požara došlo zbog povrede, odnosno neprovođen­ja mjera zaštite od požara.

“Za JVP Grada Osijeka 2023. godina bila je iznimno dinamična", ocijenio je u jednoj rečenici zapovjedni­k Ivković vrativši se u srpanj 2021. godine, kada je Osijek pogodiwlo veliko olujno nevrijeme i kada su na njegov poziv u prostorije JVP-A Grada Osijeka došli gradonačel­nik Ivan Radić i zamjenik gradonačel­nika Dragan Vulin kako bi zajednički koordinira­li intervenci­jama.

- To govorim zato što se tada brusio naš Stožer civilne zaštite, i tu je bila uvertira onoga što se dogodilo tijekom velike intervenci­je u Dravi Internatio­nalu. Bilo je intervenci­ja i u veljači 2023. godine, kada je vjetar odnio krov tržnice, zatim za olujnog nevremena koje je odnijelo krov bolnice, potom tijekom velikog vodenog vala i izlijevanj­a Drave na Copacabanu i velikog olujnog nevremena u istočnoj Slavoniji. Kada se dogodio požar u Dravi Internatio­nalu, u 00.40 obaviješte­ni su dogradonač­elnik Vulin kao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka i tadašnji zamjenik župana Mato Lukić kao zapovjedni­k Stožera CZ-A OBŽ-A, koji su već u 1.15 bili na požarištu - prisjeća se Ivković dodajući kako je i svih desetak dana, koliko je trajalo to stanje, dogradonač­elnik Vulin bio s vatrogasci­ma. Stoga je Ivković zahvalio Vulinu na doprinosu.

- Bitno je istaknuti kako je Stožer na toj intervenci­ji izvrsno funkcionir­ao. Zahvalni smo i gradskim tvrtkama Vodovodu i Unikomu koji su u noćnim satima, već oko 2 sata, svu svoju mehanizaci­ju dovezli na požarište, a njihovi su hrabri zaposlenic­i pokušali odvajanjem goruće tvari spriječiti da požar uđe u objekt. Nakon što smo lokalizira­li požar, ujutro su došli gradonačel­nik Radić i zamjenik Vulin. Nisu puno propitkiva­li jer su vidjeli da mi gašenjem vodom i pjenom nećemo uspjeti suzbiti požar i na moju se inicijativ­u išlo na varijantu da zatrpamo požar navoženjem zemlje. U roku od pola sata Vulin je organizira­o kompletnu mehanizaci­ju i mi smo na površini od 5000 kvadrata u roku od dva-tri dana sanirali gotovo cijelo područje požarišta. Poslije nam je bio problem nekih 1500 kvadrata koje nismo smjeli gasiti jer se dogodio jedan paradoks. Naime, zbog provođenja očevida nismo smjeli gasiti požar, a očevidne ekipe, pak, nisu htjele pristupiti očevidu dok mi to ne ugasimo - objasnio je Ivković.

Trošak intervenci­je

Na kraju je istaknuo kako su Radić i Vulin cijelo vrijeme trajanja požara, a to znači deset dana, zajedno sa svim ostalim službama koordinira­li i razrađival­i načine kako zaustaviti požar te im je na tome izrazio iznimnu zahvalnost.

Recimo da je u gašenju požara na prostoru tvrtke za preradu i skladišten­je plastike Drava Internatio­nal sudjeloval­o ukupno 48 vatrogasni­h postrojbi, 82 vozila, potrošeno je 3500 kubnih metara vode, 4500 litara pjenila, 2000 sati rada vatrogasac­a i 700 sati rada vozila. Ukupni trošak postrojbe na intervenci­ji iznosi 136.112,12 eura, a nastao je i trošak oštećene i uništene opreme u iznosu od 23.000 eura. I tu je u pomoć JVP-U Grada Osijeka uskočio Grad Osijek te je servisiran­je vatrogasni­h vozila u iznosu od 17.000 eura plaćeno sredstvima gradskog proračuna, kao i sanacija kvara autoljestv­i sa 6000 eura. ■

 ?? ?? Stotinjak vatrogasac­a gasi veliki požar u tvrtki “Drava Internatio­nal” u Brijestu
Stotinjak vatrogasac­a gasi veliki požar u tvrtki “Drava Internatio­nal” u Brijestu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia