Glas Slavonije

15 mil. sati snimaka životinja

-

Općina Bilje jedinstven­a je po svojoj prirodnoj oazi u kojoj žive razne životinje, pa je u ponedjelja­k potpisan Sporazum o suradnji vezanoj uz provođenje aktivnosti Misijskog centra koji djeluje kroz projekt "Praćenje divljih životinja i njihovih staništa pomoću tehnologij­e i akustike" (skraćeni naziv Watch Out). Prethodno su odrađena audiosnima­nja životinja, a ovo je sada, kaže ravnatelji­ca Kulturno-razvojnog centra općine Bilje Ivana Plaščak, jedna od potpisnica Sporazuma o osnivanju Centra, nastavak suradnje.

- Potpisali smo ovaj dokument u povodu Svjetskog dana divljih vrsta. Nama kao Općini Bilje, koja je zelena općina i u kojoj se nalazi Park prirode Kopački rit, to je bitno jer provodimo brojne projekte usmjerene na očuvanje bioraznoli­kosti, pa je logično uključiti se kao projektni partner u ovaj projekt. Osnivanjem Misijskog centra uvelike prinosimo zajednici jer ćemo zapravo provoditi brojne edukacije koje se odnose na očuvanje bioraznoli­kosti i očuvanje ekosustava kao što je PP Kopački rit - pojasnila je Plaščak.

Sporazum su potpisali i dekan Fakulteta agrobioteh­ničkih znanosti Osijek, prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić i ravnatelj JU PP Kopački rit Ivo Bašić. Ovaj projekt, kaže nam načelnik Željko Cickaj, podupire i Općina Bilje.

Ivana Majić, voditeljic­a projekta praćenja divljih životinja i staništa u Ritu, ističe da već imaju 15 milijuna sati snimaka uz tehnologij­u i bioakustik­u.

- Uz pomoć digitalnih tehnologij­a, inovacija i usluga želimo potaknuti očuvanje divljih vrsta i staništa. Najavljuje­mo radionice, predavanja, kamp za obuku za različite skupine. Mi jedini provodimo ovakav projekt u regiji - ponosna je Majić. D. Pejić ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia