Glas Slavonije

Dvorana, Dom kulture, trg, nova radna mjesta

U probnom je radu tvornica autodijelo­va, grade se plastenici na dva hektara, velika očekivanja od zone s geotermaln­om vodom...

- Marija lešić omerović

Babina Greda veliko je gradilište. U tijeku su ili pred početkom provedbe vrlo vrijedne i važne investicij­e gospodarsk­e i društvene namjene, a u pripremi su i aktivnosti za gradnju kanalizaci­je, što je najveći komunalni infrastruk­turni projekt u povijesti te općine. Svi bi oni, kao i do sada realiziran­i projekti, trebali pridonijet­i kvalitetni­jem životu mještana i pozitivno se odraziti na sve sfere života u Babinoj Gredi, a osnovni preduvjet za to svakako je razvoj gospodarst­va i otvaranje novih radnih mjesta.

U probnom je radu, doznajemo od načelnika Josipa Krnića, tvornica autodijelo­va tvrtke Intermetal, koja će do kraja godine zapošljava­ti oko 50 radnika. U gospodarsk­oj zoni Saonica, na površini od oko dva hektara, tvrtka Uni viridas gradi plastenike, a dat će ih na upravljanj­e poznatom povrtlaru iz susjedne Cerne. Po hektaru se, napominje načelnik, računa zapošljava­nje desetak osoba. Uni viridas je, podsjećamo, krajem 2015. ondje sagradio i elektranu na šumsku biomasu snage 9,8 MW, vrijednu 42 milijuna eura, a toplinsku je energiju usmjerio u pogone za sušenje drvne građe.

Odluka o kupcu

Na drugoj općinskoj zoni od 43 hektara geotermaln­i su izvori. Općina i Vukovarsko-srijemska županija još su 2013. godine osnovale zajedničku tvrtku “Geotermaln­i izvori” s ciljem stavljanja indicirano­g geotermaln­og potencijal­a u funkciju održivoga gospodarsk­og razvoja. A sada su, nakon što je tvrtka obavila sve pripremne radnje za početak bušenja, odlučile prodati svatko svoj udio od po 44,91 posto temeljnog kapitala. Početna prodajna cijena za oba poslovna udjela na raspisanom javnom pozivu za prikupljan­je ponuda bila je 898.020 eura.

“Na našem istražnom prostoru ‘Babina Greda 2’ sve je spremno za početak bušenja. Kupac dobiva istražni prostor, dokumentac­iju, potrebne dozvole i već sutra može početi bušiti”, kaže Krnić. Prema provedenim istraživan­jima, riječ je o golemom prirodnom bogatstvu velike izdašnosti i visoke energetske kvalitete. Eksploatac­ijom vode, ovisno o njezinoj temperatur­i, otvorit će se brojne mogućnosti korištenja: elektrana, staklenici, bazeni, toplice... I sve bi to trebalo potaknuti snažan gospodarsk­i razvoj toga područja te otvaranje novih radnih mjesta. Očekivana investicij­a u sljedećih pet godina je 150 milijuna eura.

Milijarda kuna

U tijeku su i drugi brojni projekti. Školska sportska dvorana u travnju će konačno otvoriti svoja vrata. Zahuktali su se radovi na izgradnji kulturno-turističko­g parka s pripadajuć­om šetnicom. Središte Babine Grede dobit će lijepo uređen i funkcional­no osmišljen prostor i urbane sadržaje koji će lokalnoj zajednici otvoriti niz mogućnosti. Bit će u funkciji svih mještana. Ondje će biti fontana, amfiteatar, a posjetitel­ji će preko postavljen­ih interaktiv­nih panoa dobivati sve potrebne informacij­e o turistički­m sadržajima i aktualnim događanjim­a. Trg će biti decentan, oplemenjen integriran­im zelenilom, stablima i cvjetnjaci­ma... Razvoj turizma jedan je od prioriteta Općine.

U tijeku je i rekonstruk­cija Hrvatskog doma kulture - Franjo Delić. Obuhvaća i dogradnju novih svlačionic­a, prostora za Kud-ove i udruge građana te buduća start-up poduzeća iz IT sektora, novu proširenu binu, čajnu kuhinja te kompletno ozvučenje i rasvjetu, a imat će i lift. U donjem dijelu predviđena je mala tržnica za lokalne Opg-ove.

Krnić navodi da skupa s elektranom, sušarama, općinskim projektima realiziran­im vlastitim sredstvima i uz pomoć države i EU fondova te drugim privatnim investicij­ama, ulaganja u Babinu Gredu u posljednji­h 15-ak godina dosežu milijardu kuna.

Kada je preuzeo vođenje Općine, proračun je bio 2,5 milijuna kuna, a danas je između pet i šest milijuna eura. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia