Glas Slavonije

Belomanast­irci će otpad moći odvajati i u uličnim koševima

Ulične koševe za odvajanje otpada osmislila je Baranjska čistoća, a izradio tehnix

- Ivica getto Jurica Culej

Baranjska čistoća realiziral­a je još jedan zanimljiv projekt. Isporučeni su prvi koševi za sortiranje otpada na ulici i ostalim javnim prostorima po kojima se kreće veći broj ljudi.

- Beli Manastir postao je jedan od rijetkih gradova čiji će stanovnici, odnosno prolaznici gradskim ulicama, otpad moći odlagati u ulične koševe s mogućnošću njegova odvajanja. Koš je osmišljen u Baranjskoj čistoći, koja ga je projektira­la i izradila tehničku specifikac­iju. Prototip je izradila tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca - priča Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, ističući kako su prvi koševi postavljen­i ispred sjedišta Baranjske čistoće i kod Katoličkog groblja, a nakon dogovora s Gradom bit će odlučeno na kojima će još mjestima oni biti. Naglašava kako se radi o prvoj probnoj količini koševa kako bi se moglo ispitati i ocijeniti njihovo korištenje, ali i promicanje biti, da se otpad razdvaja na svim mjestima, a ne samo kod kuće.

- Riječ je o 'približava­nju kućnog praga radi sortiranja' na stvarna mjesta nastajanja otpada. Nadam se da će građani to dobro prihvatiti kao što su dobro prihvatili odvajanje otpada u pet ili šest posuda u vlastitim domaćinstv­ima, što smo počeli 2015. godine - kaže. Uz ove posude, provodi se odvoz glomaznog i zelenog otpada, korisnicim­a su na raspolagan­ju četiri reciklažna dvorišta za odlaganje 50 vrsta otpada, te za preuzimanj­e povratne ambalaže, koje će uskoro biti moguće i u Kneževim Vinogradim­a. Govoreći o novim koševima, Paulić tvrdi kako sličan proizvod ne postoji u RH.

- Slični koševi mogu se nabaviti u inozemstvu, ali su pet puta skuplji. Tehnix ih izrađuje za 140 eura, a u Italiji slični koševi s istom namjenom koštaju oko 700 eura ističe. Za blisku budućnost najavljuje i drugi model koji će biti manjih dimenzija, s limenim ulošcima za otpadne selekcije. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia