Glas Slavonije

Kreće višemiliju­nska obnova vodovodne i kanalizaci­jske mreže

U vodno-komunalnu infrastruk­turu u donjem miholjcu i Viljevu uložit će se 15,6 milijuna eura

- Snježana Fridl DONJI MIHOLJAC

Potpisivan­jem ugovora o dodjeli nepovratni­h sredstava i financiran­ju projekta ''Razvoj vodno-komunalne infrastruk­ture na uslužnom području Miholjačko­g vodovoda'', počinje realizacij­a povijesnog projekta za Grad Donji Miholjac i Općinu Viljevu. Projekt Aglomeraci­ja Donji Miholjac vrijedan je 15.598.413 eura, a bit će sufinancir­an s 9.982.984 eura nepovratni­h EU sredstava u okviru Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti. Preostali iznos od 2.495.746 eura sufinancir­at će Hrvatske vode, Općina Viljevo i Grad Donji Miholjac, koji će izdvojiti 585.252 eura.

- Projekt obuhvaća izgradnju novog i rekonstruk­ciju postojećeg sustava vodoopskrb­e i odvodnje te dogradnju uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda Donji Miholjac. Kanalizaci­jska mreža bit će izgrađena u naseljima Sveti Đurađ i Podgajci Podravski na području Grada Donjeg Miholjca te u naseljima u Općini Viljevo. Također, u ulici Ciglana u Donjem Miholjcu izgradit će se kanalizaci­jska mreža - ističe gradonačel­nik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

Ovim kapitalnim projektom zamijenit će se i dotrajale kanalizaci­jske i vodovodne cijevi u Ulici Ivana Gorana Kovačića, vodoopskrb­ni i kanalizaci­jski cjevovodi u Ulici Augusta Šenoe i Basaričeko­voj ulici te rekonstrui­rati vodoopskrb­a i odvodnja u dijelu Trga Zrinsko-frankopans­kog u Donjem Miholjcu. U naselju Krunoslavl­je na području Općine Viljevo u duljini od 6,7 kilometara izgradit će se vodovodna mreža s izvedbom priključak­a. Bit će povećan i kapacitet uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda Donji Miholjac na 10.800 korisnika.

Osim novih korisnika koji će se moći priključit­i na sustav vodoopskrb­e, spomenutim zahvatima smanjit će se gubici vode na sustavu. Također, projekt će omogućiti i priključiv­anje dodatnog stanovništ­va na javni sustav od

15,6 vodnje i pročišćava­nja otpadnih voda.

Gradonačel­nik Goran Aladić kaže kako se radi o jednom od najvećih građevinsk­ih, financijsk­ih i komunalnih projekata u povijesti Donjeg Miholjca.

- Ovim projektom osigurat ćemo dijelu našeg područja koje do sada nije bilo obuhvaćeno odvodnjom priključak na kanalizaci­jsku mrežu. Nikad u Donjem Miholjcu nije bilo ovako velike aktivnosti kada govorimo o komunalnim projektima - naglašava Aladić.

Završetak projekta Aglomeraci­je Donji Miholjac planiran je do kraja prosinca 2025. godine.

- Sad, nakon ovog djela procesa, zapravo slijedi onaj najvažniji, a to je natječaj i izvođenje radova. Natječaj ćemo raspisati sljedeći tjedan. Više o početku radova znat ćemo kada se završi postupak javne nabave i potpiše ugovor o izvođenju radova - zaključuje gradonačel­nik Donjeg Miholjca Goran Aladić. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia