Glas Slavonije

Izletištu Vračica i fontana s prirodnim padom s izvora

Za te potrebe ukopana je cisterna od 10.000 litara i puni se iz izvora Vračica

- Suzana Župan

ZA RIBIČE, IZVIĐAČE I PLANINARE

Nakon što je 2022. isušeno i izmuljeno, a zatim se ponovno počelo puniti jezero Vračica, voda u blizini Slobodne Vlasti, podno Čardaka, najvišeg vrha Dilja, Općina Levanjska Varoš nastavila je uređenje istoimenog izletišta koje je u konačnici zamislila kao destinacij­u za ljubitelje prirode, rekreativc­e, planinare, izviđače, ribiče. Ono je, s igralištem i sjenicama, često odredište izviđača.

Ponovno je počelo punjenje jezera vodom iz izvora Vračice, čiji je tok u međuvremen­u reguliran, s mogućnošću preusmjera­vanja. Izvorska pitka voda pogon je i za netom postavljen­u fontanu, zbog čega ona ima prirodni pritisak. Načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka kaže kako je za te potrebe ukopana cisterna za vodu, kapaciteta 10.000 litara.

Planinarsk­i dom

- U cisternu utječe voda iz izvora i napaja fontanu čiji je pritisak postignut prirodnim padom - kaže Tidačka. Istoimeno je jezero, nastavlja, puno i već se poribljava šaranom i amurom, a ubacit će se i nešto mlađi. - Poribljava­nje je u tijeku, no još neko vrijeme nećemo ondje dopustiti pecanje, neka se riblji fond dovoljno osnaži - kaže načelnik. Na površini izletišta, oko dva hektara, Općina zajedno sa svojim komunalcem Maslačkom ravna okolne terene za, najavljuje Tidkalka, sportske sadržaje. Priređen je kamen, prave se šetnice, u planu su i klupe, roštilji zidani od stare opeke, pojilište za divljač, izvor je preusmjere­n, zatrpani su neki kanali, a velik dio svih tih aktivnosti lokalna zajednica radi i pokriva sama. Računa se na sredstva EU fondova, Ministarst­va regionalno­g razvoja i EU fondova, pa je riješena i tamošnja cesta - nasuta je tucanikom.

Formirali ga lovci

Izletište je zamišljeno i s gradnjom planinarsk­og doma koji bi imao čajnu kuhinju, sanitarni čvor, a koji bi se napajao vodom spomenutog izvora.

- Projekt planinarsk­og doma je gotov i plan je prijaviti ga na neki od natječaja, najavljuje načelnik.

- Računamo da bi u okviru izletišta bila i škola u prirodi jer ima projektira­na staza od Vračice do lipe. Riječ je o tematskoj stazi o flori i fauni i bila bi prilagođen­a za osobe s poteškoćam­a u kretanju - kaže varoški načelnik. Jezero je s izletištem uronjeno u prekrasnu prirodu, sa svojevrsno­m mrežom šumaraka, a odatle su potezi prema brodskom području, već spomenutoj Slobodnoj Vlasti, kao i Borojevcim­a, Hrkanovcim­a, Sovskom jezeru itd.

Inače, jezero Vračica nastalo je aktivnosti­ma nekadašnje­g Lovačkog društva Golub Slobodna Vlast, i tamošnje bivše mjesne zajednice. Općina je to područje imovinski pravno riješila i sada je u njezinu vlasništvu, jer u međuvremen­u se LD Golub rasformira­o i prije gašenja darovali su ga lokalnoj zajednici, a preostalo je Općina rješavala s tamošnjim mjesnim odborom, odnosno državom. Bio je to nekada pašnjak, pa je bivša Mjesna zajednica Slobodna Vlast to područje dala LD-U Golub da si napravi jezero, i ono je kopano 1980-ih godina. Od tada do 2022. godine nikada ga nitko nije izmuljivao, osim što je varoška općina učvrstila branu i preusmjeri­la oborinske vode, jer su nanosile mnogo mulja s obronaka Dilja. Tijekom godine voda je prilično saprala obalu, a odnijela je bila i dio brane, nasipa. Također, riblji fond bio je u Vračici sve mršaviji. Sada se tom prostoru podno najvišeg vrha Dilja najavljuje novi život. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia