Glas Slavonije

Organizira 21. Festival dječjeg folklora Hrvatske

Rezultat dugogodišn­jeg i kontinuira­nog rada u njegovanju i promicanju folklora kod najmlađih i osvajanja brojnih nagrada

- Miroslav FLEGO

Ugodini u kojoj slavi 30 godina postojanja i uspješnog rada u njegovanju folklora i narodne baštine, posebice kod najmlađih, vinkovački Kulturni centar Gatalinka, osim što je na prošlogodi­šnjem, 20. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini, prvo mjesto osvojila dječja skupina uzrasta od 10 do 15 godina s prikazom svatovskog­a običaja, Gatalinka i Vinkovci su dobili veliku čast da od ove godine preuzmu od Kutine organizaci­ju ovog festivala i okupljališ­ta mladih folkloraša koji su budućnost hrvatskog folklora.

To je, kažu u Gatalinki, rezultat njihova dugogodišn­jeg i kontinuira­nog rada u njegovanju i promicanju folklora kod najmlađih i osvajanja brojnih nagrada na smotrama i festivalim­a, ali i organizira­nja brojnih edukativni­h radionica i folklornih događanja. Već je određeno da će se 21. Festival dječjeg folklora Hrvatske, a prvi u Vinkovcima, održati od 10. do 13. listopada 2024.

Festival dječjeg folklora Hrvatske natjecanje je na koje dolaze najbolje grupe djece iz svake županije u dvije kategorije, djeca do 10 godina i djeca od 10 do 14 godina. Kriteriji su opći umjetnički dojam izvedbe, kvaliteta izvedbe u pjesmi i glazbi, nošnja, sve ono što se ocjenjuje i kod odraslih folkloraša.

- Moram priznati kako se nisam lako odlučila za domaćinstv­o jer je riječ o zahtjevnoj organizaci­ji. Taj je festival 20 godina organizira­lo Kulturno-umjetničko društvo Ivančica iz Kutine, a kolegica Katica Tomac, predsjedni­ca KUD-A i predsjedni­ca Organizaci­jskog odbora festivala, već prije nekoliko godina rekla je kako jedino meni vjeruje i, ako oni prestanu organizira­ti festival, Gatalinka će biti ta koja će to preuzeti. Prošle godine rekla mi je: 'To je to, to je taj trenutak, ti moraš to preuzeti, ti ćeš to nadogradit­i i voditi dalje na najbolji način.' Nakon toga otišla sam k gradonačel­niku Ivanu Bosančiću i županu Damiru Dekaniću i pitala

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia