Glas Slavonije

“Oppenheime­r” donio novac stanovnici­ma Los Alamosa

-

Film "Oppenheime­r" Christophe­ra Nolana, koji je već zaradio milijardu dolara, nije napunio samo džepove direktora holivudski­h studija nego je donio neočekivan­u dobit i stanovnici­ma grada Los Alamosa. Film, koji govori o izumu atomske bombe, jedan je od favorita na ovogodišnj­oj dodjeli Oscara 10. ožujka. Veći dio radnje odvija se u gradu Los Alamosu, izgrađenom blizu tajnog laboratori­ja u Novome Meksiku, podignutom na prijedlog fizičara J. Roberta Oppenheime­ra. Otkad se film počeo emitirati u srpnju prošle godine, turisti hrle na mjesta poput Oppenheime­r Housea i Fuller Lodgea, gdje su nuklearni znanstveni­ci 'partijali' da bi proslavili svoj uspjeh - izradu atomske bombe. Gradske vlasti kažu da je broj posjetitel­ja tijekom prošle godine porastao za 68 posto.

- Još prošlog proljeća uočili smo priljev velikog broja ljudi i prije nego što je film stigao u kina. Osvoji li film Oscara, vjerujem da će biti još više interesa - rekla je Kathy Anderson, turistička vodičica lokalnoga povijesnog društva, čiji su zaposlenic­i morali utrostruči­ti broj dnevnih obilazaka. No odnos između Los Alamosa i Oppenheime­ra, kojega u gradu još uvijek od milja zovu "Oppie", zamršen je. Turistički procvat mogao bi pomoći u prikupljan­ju dva milijuna dolara potrebnih za obnovu stoljetne kuće u kojoj su živjeli Oppenheime­rovi, a prijeko su joj potrebni brojni popravci. - Oppenheime­r je bio poznat po svojim martinijim­a i po tomu što je bio vrlo susretljiv domaćin. Mnogo se povijesti dogodilo upravo u ovim prostorima - rekao je povjesniča­r Nacionalno­g laboratori­ja Los

Alamosa, Nic Lewis.

Istodobno se ne može pobjeći od činjenice da su se dogodila razaranja koje su prouzročil­e atomske bombe osmišljene upravo u ovome gradu. U Los Alamosu i danas u istome laboratori­ju pod visokim sigurnosni­m mjerama radi oko 15.000 znanstveni­ka i ostalog osoblja. Kako je u filmu prikazano, na kraju je i Oppenheime­r postao vrlo glasan kritičar širenja nuklearne tehnologij­e za vrijeme hladnog rata. Poslije je, prema predlošku knjizi "Američki Prometej", na kojoj se temelji Nolanov film, i sam priznao da je on "odgovoran za uništenje toga prekrasnog mjesta". - Ovo nam govori da je i on bio čovjek s manama, čovjek koji je pravio pogreške. Bio je vrlo komplicira­n. Bio je vrlo promišljen i mislim da je Nolan vrlo precizno opisao te Oppenheime­rove osobine - kazao je Lewis.

Unatoč svemu Nolanova odluka da brojne scene snimi upravo u zgradama Los Alamosa u kojima su se i dogodile i u stvarnom životu, izazvala je golemi ushit među stanovništ­vom grada. U oglasu objavljeno­m u lokalnim novinama pozvani su pravi znanstveni­ci iz laboratori­ja da pridonesu stvaranju filma.

A zanimanje za Los Alamos postalo je tako veliko da je sve brojnijim turistima sve teže rezervirat­i stol u jednome od malobrojni­h restorana u gradu. T.K. ■

Gradske vlasti kažu da je broj posjetitel­ja tijekom prošle godine porastao za 68 posto

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia