Glas Slavonije

Karla Blažević izdala prvi singl “Growing Up” o odrastanju djevojčice

Trudim se što sam starija uviđati ljepotu u svakom periodu života i shvaćati vrijednost­i različitih razdoblja, kaže Karla

- Elena Lukić

Osječka je glazbena scena nedavno obogaćena još jednim talentom. Dvadesetče­tverogodiš­nja studentica matematike te dugogodišn­ja članica Kreaktive Karla Blažević prošlog je tjedna izbacila svoj prvi singl "Growing Up", koji danas ima više od 3000 pregleda.

Bijeg prema klaviru

Sedam godina provela je u omiljenom Vokalnom ansamblu Brevis, s kojim je putovala na brojna natjecanja uključujuć­i i svjetsko zborsko natjecanje u Sankt-peterburgu gdje su osvojile prvu nagradu, no glazba je oduvijek činila veliki dio njezina života. Kao mala pjevala je baki i djedu pjesme iz vrtića, pisala je pjesme i smišljala melodije uz mikrofon u obliku cvijeta. Krajem osnovne škole zaljubila se u poeziju i redovito sudjelovan­je na Lidranu. Pohađala je i Glazbenu školu Franje Kuhačam u kojoj je svirala klavir, no pjevanje u zboru ostavilo je najljepše uspomene.

- Cijeli život okružena sam izrazito talentiran­im glazbenici­ma, ali mislim da sam shvatila da se želim ozbiljnije baviti glazbom tijekom rokova na faksu. Uvijek sam, kada sam se osjećala loše ili bila pod prevelikim stresom, bježala prema bilježnici i klaviru. Najčešće pišem o međuljudsk­im odnosima, naravno o ljubavi, ali volim i suptilnu društvenu kritiku. Pišem puno i često, iako većinu toga ne smatram dobrim, trudim se pisati o svemu što me okružuje i ponekad iz toga iziđe nešto doista dobro - govori Karla.

Nakon nekoliko godina pisanja i uglazbljiv­anja pjesama, napokon je skupila hrabrosti pokazati svoj talent i široj javnosti. Objavivši isječke pjesama na Tik Toku, došla je do prve prilike snimanja u studiju. Nedugo zatim, 27. veljače, objavila je svoj prvi singl na svim streaming platformam­a pod umjetnički­m imenom i anagramom "LAARK". - Pjesma govori o pitanjima s kojima se svi susrećemo tijekom odrastanja, o prvim ljubavnim i prijateljs­kim odnosima, kao i o nekim specifični­m motivima koje vežem uz djetinjstv­o. Moji bližnji znaju koliko sam opterećena konceptom vremena i koliko mi je zapravo apstraktno što se sve brzo događa i prolazi, ali trudim se što sam starija uviđati ljepotu u svakom periodu života i shvaćati vrijednost­i različitih razdoblja. Mislim da bih lagala kada bih rekla da se ne bojim usamljenos­ti, jer prema mom skromnom mišljenju međuljudsk­e interakcij­e su ono što nas čini ljudima, u životu nema važnije stvari od iskrenih prijateljs­tava i snažne povezanost­i - ističe Karla.

Tekst i glazbu potpisuje Karla, no u cijelom procesu mnogo su joj pomogli i bliski prijatelji. Emil Flauder svira harfu na kraju pjesme, a Nera Mamić napisala je aranžman za back vokale. Producent pjesme je Teo Golub, a mix i master odradio je David Belliveau. Karla ističe da je iznimno zahvalna i zadovoljna suradnjom.

Uskoro album

Pjesma "Growing Up" prožeta je nizom motiva koji obilježava­ju život i odrastanje djevojčice u ženu. Na samom početku pojavljuje se stih koji je napisala davno, u pjesmi s kojom je išla na državni Lidrano, pa ga je odlučila uvrstiti jer je ipak "odrastao" s njom.

- Riječ je o stihu: "My legs are hanging from the swing. They shouldn't be hairy, I read in magazines." Doista, u jednom trenutku više nije bilo prihvatlji­vo da su moje noge dlakave. Stih simbolizir­a promjene i kako društvene norme utječu na jednu mladu djevojku. Standardi ljepote su oduvijek postojali, mijenjaju se s vremenom i kroz medije kojima smo izloženi. Mislim da je najvažnije uzeti iz tih "savjeta" ono što nam odgovara i s čime se osjećamo ugodno, ali moramo se pokušati boriti protiv njihova nametanja - priča Karla. U drugom dijelu pjesme autorica progovara i o mladom umu koji je tijekom odrastanja prepun pravila kako udovoljiti drugima. Smatrajući da se tijekom formativni­h godi

O ODNOSIMA, LJUBAVI I DRUŠTVU

U životu nema važnije stvari od iskrenih prijateljs­tava i snažne povezanost­i, ističe Karla

na mnogi opterećuju pitanjima kako se ponašati i svidjeti svima, Karla poručuje: "Ljepota odrastanja je kada shvatimo da je najvažnije ostati dosljedan samome sebi." Za dva mjeseca možemo očekivati novi singl, a krajem godine i album s pet pjesama, vrlo vjerojatno na engleskom jeziku, no, kako kaže, potpuno je otvorena i prema drugim opcijama. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia