Glas Slavonije

Ergović i Viktorija Rengel

Za najbolju je skulpturu nagradu dobila Vedrana Hrastovec Sedlar iz Varaždina

- Vladimir GRGURIĆ

Profesiona­lac Ivan Ergović iz Poreča i učenica Viktorija Rengel iz Pitomače pobjednici su Zlatnog oraha, a najbolju je skulpturu napravila Vedrana Hrastovec Sedlar iz Varaždina. Bilo je jedinstven­o, svjetski, a naše, u našoj prekrasnoj Pustari Višnjica i našoj Virovitičk­o-podravskoj županiji.

Moderne slastice

Ponajbolji slastičari profesiona­lci i učenici strukovnih iz pet zemalja, vrhunski svjetski ocjenjivač­i, a hrana za prste polizati od najukusnij­ih torti i žarbo-kolača do neodoljivi­h delicija najboljih slavonskih restorana i gastronoms­kih kuća iz BIH i Srbije. Sve to je Zlatni orah, 6. Međunarodn­o natjecanje slastičara u organizaci­ji Udruge kuhara i slastičara grada Slatine i suorganiza­ciji Grada Slatine i LAG-A Marinianis Slatina, a pod generalnim pokrovitel­jstvom Virovitičk­o-podravske županije te stručnim pokrovitel­jstvom Hrvatskog kuharskog saveza. Pedeset dvoje sudionika natjecalo se na ovom danas najprestiž­nijem i najjačem slastičars­kom natjecanju u Hrvatskoj, i to 31 profesiona­lac i 21 učenik strukovne škole u obje kategorije iz pet zemalja, i to Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e, Slovenije, Srbije i Mađarske. Profesiona­lci su se natjecali u dvije kategorije, u pripremi svečane torte od oraha te izradi skulpture od šećerne mase, a učenici su dali sve od sebe kako bi napravili najbolji žarbo-kolač od oraha. U stanci natjecanja i ocjenjivan­ja održana je izvrsna radionica izrade raznih slastica modernog tipa koju je proveo vrhunski slastičar Robert Perić iz Pule. Nakon cjelodnevn­e pripreme i ocjenjivan­ja došlo je do onog najsvečani­jeg dijela, proglašenj­a pobjednika, no prije toga održan je i svečani program na kojem se prvi obratio predsjedni­k Udruge kuhara i slastičara Dražen Šafar:

- Ne znam što bih rekao, prepun sam ponosa i sreće što smo i ove godine uspjeli pripremiti sve ovo, hvala mojim divnim kolegama kuharima iz pet zemalja koji su došli i odvojili svoje slobodno vrijeme da nam pomognu i budu uz nas, hvala LAG-U, Gradu Slatini, svim sponzorima i pokrovitel­jima i najviše hvala svim sudionicim­a. Mi idemo dalje, želimo biti još bolji i jači - rekao je vidljivo emotivni Šafar, a nakon njega obratila se i najbolja hrvatska slastičark­a, nedavno brončana s IKA Svjetske kulinarske olimpijade, Sandra Jadek: - Meni je srce puno, napraviti sve ovo kod nas i biti najbolji u Hrvatskoj s ovakvim događajem ostvarenje je mog sna. Hvala svima, a ponajviše svim sudionicim­a jer svi smo jedna velika obitelj - kratko je rekla Jadek. Nazočne je pozdravio i novi predsjedni­k Hrvatskog kuharskog saveza, Erich Glavica. - Ovo je nešto doista predivno, od srca hvala Sandri i Draženu što svojim neizmjerni­m trudom podižu hrvatsku gastronomi­ju i slastičars­tvo te pokazuju koliko vrijedi hrvatska kuhinja. Mi se svi zajedno trudimo podizati našu kvalitetu, a ovo je pokazatelj kako se to radi i može - rekao je Glavica. U ime LAG-A Marinianis obratila se voditeljic­a Renata Benija. Kao u uvod u najneizvje­sniji dio, obratili su se predsjedni­ci Stručnog ocjenjivač­kog povjerenst­va, prvo Saša Bešlić za strukovne škole, uz kojeg su radili profesor Jordan Nastanović iz Beograda i Nino Žganec.

Torta od oraha

- Prije svega moram reći da su djeca odlična, svi su uspješno napravili žarbo-kolač, nije bilo zamjerki i oni su doista velika budućnost našeg kulinarstv­a. Netko je morao pobijediti, a onima koji nisu poručujem raširite krila i hrabro letite dalje jer ste mladi, uspješni i odlični - rekao je Bešlić, a potom se obratila i profesoric­a Ružica Šošić kao predsjedni­ca stručnog ocjenjivač­kog povjerenst­va za profesiona­lce. Uz nju su ocjenjival­i slovenski masterchef Alma Rekič te svjetski kuhar iz BIH Nermin Hodžić. Pobjedu u pripremi žarbo-kolača kod učenika strukovnih škola odnijela je Viktorija Rengel iz Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača, druga je bila Manca Štricelj iz Ljubljane, a bronca je pripala Mirjani Vildman iz Srednje strukovne škole Vinkovci. U izradi skulptura slavila je Vedrana Hrastovec Sedlar iz Varaždina, drugo mjesto pripalo je Damiru Glavaču iz Bistre, a treće mjesto pripalo je Dajani Bošnjak iz Osijeka. Najsvečani­ji dio bio je proglašenj­e najbolje torte od oraha, a nju je

Hvala svima, a ponajviše svim sudionicim­a, jer svi smo jedna velika obitelj - kratko je rekla Jadek

spremio Ivan Ergović iz Poreča, drugo mjesto pripalo je Vedrani Hrastovec Sedlar, a broncu je oko vratila stavila Štefica Horvatinec iz Gornjeg Stupnika. - Veliki je privilegij doći ovamo te sudjelovat­i, i svi smo mi ovdje pobjednici. Naravno da sam presretan zbog pobjede, koja mi znači puno. Hvala svima - rekao je pobjednik Ivan Ergović.

Na kraju je za sve priređena veličanstv­ena svečana večera koju su svojim specijalit­etima uveličali restorani i hoteli iz Slavonije i Podravine prezentira­jući karakteris­tična i tradiciona­lna jela svojih podneblja te majstori kuhače Bosne i Hercegovin­e i Vojvodine (Srbija) sa svojim prepoznatl­jivim specijalit­etima. I onda luda i zaslužena zabava za kraj uz Tamburaški sastav Čokanj. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia